Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Čoki predstavljena javnosti knjiga Udruženja etnologa "Lajoš Kiš"

2020.09.26
16:54
2020.09.26
17:22
Forrás
Pannon RTV
Udruženje etnologa "Lajoš Kiš" predstavilo je svoju najnoviju knjigu u Čoki u svečanom okruženju. Delo je predstavljeno na memorijalnoj konferenciji povodom stote godišnjice smrti Lajoša Kalmanja.

Naslov knjige je Čoka, Sanad, Novo Miloševo, Crna Bara, Vrbica, što je naslov jedne od zbirki etnografa 20. veka. Knjiga sadrži ukupno 10 izlaganja predstavljenih na memorijalnoj konferenciji.

„Samo moje istraživanje drugačijeg je karaktera od ostalih. Ostali su se usresredili samo na bogatu riznicu i pisali o tome. S druge strane, samo ja sam pisala o delu opusa Lajoša Kalmanja koji se odnosi na verske teme, koje je takođe sakupljao. Lajoš Kalmanj je u Seregu nadomak Segedina razmatrao dogmatsku temu da li je Velika Gospa doista Devica Marija ili Sveta Ana." rekla je Ana Seke, etnograf, predsednica Udruženja etnologa"Lajoš Kiš".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Negativni učinci vanrednog stanja osećali su se i u kulturnom životu Čoke. Dom kulture je sve do sada bio prazan, čekajući priliku kada će se opet u njemu organizovati manifestacije.

„Sad smo dobili preporuku od Ministarstva kulture na osnovu koje se, naravno, poštujući preventivne mere za suzbijanje epidemije, organizuju predstave, prezentacije knjiga kako bi opet privukli publiku i da im učinimo svakodnevni život lepšim." rekla je Eva Kobrehel, direkorica Kulturnog obrazovnog centra Čoka

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Knjigu su predstavili Ana Seke, Valeria Besedeš i Šandor Konja. Učestvovao je i ženski hor "Čaloganj" Mađarskog kulturno-umetničko društva „Ferenc Mora".

Čoka
knjiga
Ana Seke

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.