Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Čoki vraćena na mesto skulptura Ferenca II Rakocija

2021.02.14
17:53
Forrás
Pannon RTV
Kip je novembra 2020. skinut sa postamenta zbog pukotine duž spomenika. Rascep u drvetu se širio tokom godina te je bila neophodna intervencija.

Spomenik Ferencu II Rakociju podignut je 2014. godine ispred rimokatoličke crkve Svetog Trojstva u Čoki. Ovo je u Vojvodini  jedini spomenik Rakociju u punoj veličini postavljen na javnom mestu.

„Uz pomoć mađarskih fondacija i društava 2014. godine došli smo na ideju da u Čoki postavimo spomenik Ferencu Rakociju, jer njegovo ime nosi i naše društvo i hor. Znali smo da u Vojvodini ne postoji njegov spomenik u punoj veličini. Poznavali smo drvodelje iz Trešnjevca, i nakon što smo dobili sredstva na konkursu, uz pomoć iz Mađarske, zamolili smo ih da naprave spomenik" kaže Zoltan Šuli, sekretar Mađarskog kulturnog društva „Rakoci Ferenc II" iz Čoke.

Zub vremena nije poštedeo ni spomenik rađen u drvetu, te su ga 2020. godine privremeno skinuli sa postamenta. Skulptura od drveta je na neko vreme vraćena svome stvaraocu, a Ištvan Erdelji iz Trešnjevca je prihvatio da popravi pukotine koje su nastale po dužini.

„Spomenike na otvorenom uvek radimo od hrasta. Drvo nastavlja da radi, i sada nakon pet, šest godina, bilo je neophodno obnoviti spomenik, jer se na njemu pojavila pukotina. Odneli smo ga u radionicu, pretesterisao sam spomenik po dužini, izdubio sam ga, spalio protiv crva i gljivica, ponovo je prefarban, zašrafljen, zalepljen, nanovo farban, i sada može biti vraćen na mesto."

Ištvan Erdelji kaže da je spomenik napravio za sedam dana 2014. godine, a za njegovu obnovu bio je potreban dvomesečni rad. U punom sjaju spomenik vraćen na postament ponovo ukrašava prostor.

Čoka
skulptura
skulptura Ferenca II Rakocija

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.