Ugrás a tartalomra

U crkvi Svetog Đurđa održan pomen nevinim žrtvama iz 1944/45 godine

2020.11.01
22:07
Forrás
Pannon RTV
Zbog epidemije na misi je bilo manje prisutnih nego prethodnih godina.

U subotu uveče u subotičkoj rimokatoličkoj crkvi Svetog Đurđa održana je misa za pomen dušama nevinih žrtava iz 1944/45. godine. Prema istorijskim podacima u Subotici i okolini pobijeno je oko 900 nevinih žrtava. Misi je prisustvovao i Zoltan Mesaroš, subotički istoričar. Kaže da je motiv masakra bio brisanje svih obeležja prethodne vlasti.

„U to vreme, nova vlast želela je da obriše staru vlast, i tu mislim na Kraljevinu Jugoslaviju, svako njeno prisustvo, i želela je da ukloni sve one koji bi eventualno mogli biti protiv nove vlasti. To je ovde u Subotici značilo da je reč većinom o vojvođanskim katolicima razočaranim u mađarstvo i kraljevinu. Ovi događaji koji su se odigrali u Subotici, i koji su se odigrali u Vojvodini, nisu bili izolovani slučajevi" rekao je Zoltan Mesaroš, istoričar iz Subotice.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Misu je vodio župnik Ištvan Palatinuš. Rekao je da nas mnoge stvari jačaju: naše umne sposobnosti, razvoj kulture, ekonomski život, ali isto tako nas jačaju i pali životi nevinih žrtava. Iz toga osećamo da smo mi kao Mađari ovde kod kuće. Jer oni koji su prolili svoju krv, obavezuju nas da ostanemo – naglasio je Ištvan Palatinuš. „Kao i žrtve odmazde, ili današnji događaji u svetu, koji se dešavaju, na isti način utiču. Dokle god i jednog nevinog čoveka ubija drugi čovek, dotle je uvek istina na strani žrtve koje je dala život. Kako na to treba da reaguje hrišćanin? Tako da kroz isusa živimo ono čemu se svakodnevno molimo, da nam oprosti naše dugove, kao što ih i mi opraštamo dužnicima svojim. Da to nije lako vidimo i u Isusovom životu."

Pannon RTV/Payeta Maurice

U ponedeljak će na Senćanskom groblju kod spomenika „Ptica slomljenih krila" biti održan pomen nevinim žrtvama iz 1944/45. godine. Panon televizija će od 15 časova prenositi ovaj događaj.

Subotica
sećanje
1944-45
Ištvan Palatinuš

Najnovije

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.