Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

„U današnje vreme je dobro biti Mađar u Novom Sadu”

2023.02.01
13:01
2023.02.01
15:35
Forrás
Pannon RTV
Prvi februar je Dan grada Novog Sada. Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u utorak je svečano obeležila ovaj značajan datum.

Proslavu Dana grada je novosadska organizacija SVM-a organizovala po 22.put. Dr Balint Pastor je na ovom događaju istakao da je ovaj datum ujedno i praznik svih vojvođanskih Mađara. Potpredsednik stranke je naglasio da su zahvaljujući lokalnoj organizaciji SVM-a Mađari u Novom Sadu uspeli da očuvaju svoj identitet, a uspeli su i da se razvijaju.

Dr Balint Pastor, potpredsednik SVM-a: „Naš institucionalni sistem se razvio, uspeli smo da održimo naše obrazovne institucije, uspeli smo da obezbedimo podršku crkvama, a možemo da se pohvalimo i sa drugim rezultatima. Kako to i uvek kažem, jer sam u to uveren, i pošto su se stekli svi uslovi, usvojeni su pravni uslovi i donete su odluke, uskoro će u ovom gradu biti podignut spomenik nevinim žrtvama.”

Na svečanosti je učestvovao i Milan Đurić. Gradonačelnik Novog Sada istakao je značaj prijateljskog odnosa između Mađara i Srba, a takođe je podneo i izveštaj o investicijama koje su realizovane poslednjih godina, a koje su značajne i za Mađare.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada: „Radili smo takođe i Katoličku crkvu na Telepu, uradili smo joj rasvetu, obnovili smo je i stavili smo i sat na nju. Takođe, ono što bih istakao, kao veliki kapitalni projekat Grada Novog Sada je i Kulturni centar „Petefi Šandor”,  mađarski kulturni centar, gde smo malo preko sto miliona dinara uložili u obnovu tog velelepnog zdanja.”

Anamarija Viček, predsednica Gradskog odbora SVM-a u Novom Sadu, rekla je na svečanosti da je u današnje vreme dobro biti Mađar u Novom Sadu.

„Sa jedne strane, dobijamo veliku podršku od grada, misliti tu na renoviranje Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”, nedavno asfaltiranje na Telepu i na kraju, ali ne i manje važno, svu podršku koja garantuje funkcionisanje naših civilnih organizacija sa mađarskim predznakom. Mislim da treba govoriti i o tome da je novosadskim Mađarima obrazovanje veoma važno i to ne samo opstanak naših odeljenja, već i podrška roditeljima, da skinemo finansijski teret sa njihovih ramena.”

Na svečanosti je dvojici mladih Novosađana uručena nagrada za izuzetnost. Jedna od njih je Aneta Marki, koja je postigla zapažene rezultate u karateu, dok je druga Timea Kelemen, koja se ističe u oblasti likovne umetnosti i narodne igre.

Na svečanost su, između ostalog, nastupili i hor Studentskog doma „Evropa”, kao i folklorne plesne grupe.

mađar
Novi Sad
Dan grada Novog Sada
Prvi februar
Savez vojvođanskih Mađara
Anamarija Viček
dr Balint Pastor
Milan Đurić

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

11. Vojvođanski galop na Gradskom hipodromu

Panon televizija će od 12:00 časova direktno vršiti prenos samog otvaranja događaja i kvalifikacione trke. Takođe na Panon televiziji u terminu od 18:10 časova možete pratiti u direktnom prenosu finalne trke.