Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

U Horgošu nezavidna situacija po pitanju migranata

2021.12.03
17:47
2021.12.03
19:58
Forrás
Pannon RTV
U selu je sve više migranata - žale se meštani. Kažu da je situacija neodrživa. Iz ovog naselja na severu Bačke već mesecima nisu prikupljali i odvozili migrante, koji su se nakupili u velikom broju.

Prema rečima meštana, broj migranata koji se skrivaju u Horgošu i okolini polako može dostići i brojku od hiljadu, jer svakim danom u naselje, uglavnom u pogranično područje, pristižu nove i veće grupe migranata. Stanovnici Horgoša kažu da ne dolaze samo taksijem, već i redovnim autobuskim linijama, na primer, iz pravca Beograda, dnevno dolazi i do 50 migranata autobusima.

Prema rečima Erike Agošton, budući da migranti ne mogu preći zaštitnu ogradu na mađarskoj granici, njihov broj raste. Dodala je da se, suprotno dosadašnjoj praksi, u poslednje vreme nisu prikupljali niti odvozili migranti u prihvatne centre.

"Negde tokom leta, početkom jeseni, nekako davno.

– I jesu li se od tada pojavili u velikom broju?

"Koliko ja vidim, jesu, jer je prihvatni centar prilično popunjen migrantima.

- Bojite li se njih?

"Bilo bi preterano reći da ih se bojim, ali zazirem, zaobilazim ih.

- Zašto?

"Ne znam, možda su zarazni, ne znam da li imaju nešto čime nas mogu dirati ili povrediti, isto tako, ni njihov izgled ne uliva poverenje."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Uspeli smo da razgovaramo s malom grupom migranata u centru Horgoša. Žele da idu u Evropsku uniju, u nadi za bolji život.

„Mi smo Afrikanci. Želimo u Evropu.

- Zašto?

- Raditi, na dobrom poslu, za bolji život, jer tamo je sve bolje.

- Dobro, ali kako ćete preći mađarsku granicu?

- Samo peške. Nekako ćemo preći.

- Jeste li ikada pokušali preći mađarsku granicu?

- Da. Kažem da sam pokušao peške.

- Imaš li novca? Neko te pomaže?

- Ne, ne. Nemam novca, zato sam i došao ovde. Da imam novca, kupio bih papire, upravo zbog nedostatka novca smo ovde zaglavili."

Migranti se mogu sresti ispred gotovo svake prodavnice u Horgošu. Meštani kažu da ceo dan provode u kupovini, telefoniranju i planiranju ulaska na teritoriju Evropske unije.

Većina ilegalnih migranata ostaje u pograničnom području, u starim, napuštenim objektima graničara. Stanovnici Horgoša su očajni, plaše se da bi migranti mogli postati agresivniji zbog sve hladnijeg vremena. I migranti kažu da je njihovo strpljenje ograničeno, a u svakom slučaju, doći će do zapadne Evrope.

Horgoš
migranti

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.