Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Molnár Ádám

U Horgošu prikazan film o Beli Bartoku

2023.03.19
17:14
2023.03.19
17:22
Forrás
Pannon RTV
Na večeri upriličenoj povodom sećanja na Belu Bartoka stigli su i gosti iz Velikog Semikluša, njegovog rodnog mesta.

Projekcijom filma o Beli Bartoku u subotu posle podne u Horgošu, obeleženo je 142 godine od rođenja kompozitora. Film je predstavio aktivnosti društva „Pro Bartok“ iz Velikog Semikluša (Rumunija).

U organizaciji udruženja građana „Vila sat“ iz Horgoša tokom više prilika u godini podseća se na rad Bele Bartoka koji je i u okolini Horgoša sakupljao narodne pesme. Tokom deset dana, od 26. avgusta do 4. septembra 1906. godine ovde u Horgošu i okolini sakupio je ukupno 141 narodnu pesmu, od toga 40 iz samog Horgoša.

„Dvadeset i petog marta biće 142 godine od rođenja Bele Bartoka. Danas imamo jedan izvanredan događaj, prikazaćemo film. Došli su nam gosti iz Velikog Semikluša, Bartokovog rodnog mesta, kao i iz Segedina“ kaže Đerđi Halas, predsednik Udruženja građana „Vila sat“ u Horgošu.

Društvo „Pro Bartok“ iz Velikog Semikluša formirano je 2001. godine kako bi u Bartokovom rodnom mestu održali dostojno sećanje na kompozitora. Šandor Tamaš, predsednik Društva „Pro Bartok“ iz Velikog Semikluša u Rumuniji kaže: „Snimali smo najvažnije događaje, i u jednom trenutku, mislim da je bila 2015. ili 2016. godina prvi put smo snimili film, uz posredovanje jedne mađarske televizije i uglavnom sadrži do 2017, između 2001. i 2017. šta je učinilo Društvo, grad u znak sećanja na Bartoka.“

Skup je završen razgovorom učesnika.

Bela Bartok

Slične vesti

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.