Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

U Kanjiži izvršena procena štete nastale usled suše

2022.08.09
13:35
2022.08.09
17:31
Forrás
Pannon RTV
Komisija sastavljena od 13 članova je procenila štetu na teritoriji devet mesnih zajednica.

Aktuelni podaci pokazuju da se kod poljoprivrednih kultura može očekivati ​​od 50 do 95 posto manji rod, a voćnjaci su ponegde već na granici da budu osušeni. Kod povrtara gubitak roda je između 40 i 80 posto - rekla je Valeria Salkai Nemeš, predsednica skupštine Saveza agrarnih udruženja Vojvodine. Udruženje je pokrenulo peticiju za ublažavanje štete nastale usled suše koju proizvođači mogu potpisati u mesnim kancelarijama do 15. avgusta. Prema poslednjim podacima u opštini Kanjiža je dosad inicijativu potpisalo 700 poljoprivrednih proizvođača.

Valeria Nemeš Salkai, predsednica skupštine Saveza agrarnih udruženja Vojvodine: „Kukuruz je najviše stradao od suše, članovi komisije su utvrdili gubitak prinosa od 80 do 95 posto, a ujedno se pridružio i suncokret, gde se predviđa gubitak prinosa od 50 posto, a ima delova gde je gubitak i do 70 posto, i na teritoriji Horgoša i Malih Pijaca, gde na vrelom pesku šteta čak premašuje 70 posto kod suncokreta. Kod metličastog sirka gubitak roda je 40-50 posto, a kod deteline lucerke je situacija takođe katastrofalna, jer su poljoprivredni proizvođači jedva uspeli da obave drugi otkos, iako bi sada trebalo da su već obavili i četvrti otkos, a u slučaju lucerke takođe smo utvrdili gubitak od 80 posto."

poljopivreda
suša

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.