Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

U Kanjiži realizovane značajne investicije u kulturi i sportu

2022.11.08
13:46
2022.11.08
18:30
Forrás
Pannon RTV
Proteklih nekoliko godina zahvaljujući Mađarskom nacionalnom savetu u opštini Kanjiža ostvareno je više investicija. Ova ulaganja u ponedeljak popodne obišli su Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Arpad Fremond, nosilac liste „Mađarska sloga".

Prva stanica u poseti Kanjiže bila je u Martonošu gde su obišli Dom kulture koji je nedavno obnovljen uz posredovanje MNS-a.

Proteklih godina jedna od najvećih investicija u Kanjiži je formiranje Vojvođanske rvačke akademije. Mađarski nacionalni savet je jedan od osnivača ove ustanove koja je počela sa radom prošlog septembra.

„Naravno, kao i svugde i ovde smo razmišljali o unapređivanju, i ono što bi nam bilo veoma važno to je oprema koja omogućava energetsku efikasnost i nadamo se da će pre ili kasnije u opštini započeti razvojna strategija po kojoj je planiran velnes centar. Za to je potrebna bušotina tople vode, a i mi imamo veliku potrebu za tim" rekao je Zoltan Balint, rukovodilac kancelarije Vojvođanske rvačke akademije u Kanjiži.

U Poljoprivredno-tehničkom školskom centru „Besedeš Jožef" nedavno je zahvaljujući Mađarskom nacionalnom savetu obnovljen kabinet za računarstvo i informatiku, a između ostalog uspeli su da nabave i 16 novih, savremenih kompjutera. Tokom leta je, pak, završeno postavljanje novog poda u centralnom objektu škole.

„Na konkursu pokrajinskog Sekretarijata osvojili smo 5,5 miliona dinara za zamenu podova u centralnoj školi. Uspeli smo da u potpunosti obnovimo hiljadu kvadratnih metara podnih ploča i na taj način značajno smo poboljšali uslove nastave, dakle mogli smo da obezbedimo odgovarajuće okruženje za učenike" objasnila je Ildiko Šterbik, direktorica Poljoprivredno-tehničkog školskog centra „Besedeš Jožef" u Kanjiži.

 

Mađarski nacionalni savet u potpunosti je integrisan u zakonodavni sistem Srbije, te na taj način i subvencije iz Mađarske, posredstvom MNS-a jednostavno mogu da stignu do lokalnih ustanova i organizacija – naglasio je Arpad Fremond, nosilac liste „Mađarska sloga".

„Verujem da onima kojima je važna autonomija vojvođanskih Mađara, onima kojima je važna vojvođanska kulturna autonomija, onima kojima je važno mađarsko obrazovanje, informisanje na mađarskom jeziku, oni će izaći da glasaju. Veoma mnogo smo radili na tome da imamo Mađarski nacionalni savet, i da imamo mađarsku kulturnu autonomiju."

Deo kampanje nije samo ono što se planira za ubuduće, već treba uzeti u obzir i ono što su do sada, u proteklom periodu,  uspeli da ostvare, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

„Potrebno je izaći u nedelju na glasanje kako bi podrška listi bila opipljiva, da podrška u brojkama bude što veća, i zbog toga je potrebno izaći na glasanje jer nacionalne savete kao manjinski oblik samouprave ugrađen u opšte zakonodavstvo nema niko u čitavom Karpatskom basenu, samo mi."

Obilazak je u Kanjiži završen skupom građana na kojem su se predstavili lokalni kandidati sa liste Tatjana Varju Potrebić i Arpad Pletikosić.

Kanjiža
izbori nacionalnih manjina

Najnovije

14:50, Frissítve: 17:03

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.

Najčitanije