Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Kanjiži žene očekuju na Papa test

2020-01-23
17:35
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji svaki dan najmanje jedna žena umire od raka grlića materice, a četiri se razbole, pokazuju podatci Instituta za javno zdravlje Batut.

U nedelji koja je posvećena prevencije ove bolesti, Dom zdravlja u Kanjiži je postavio informativni pult u lokalnoj ginekološkoj ordinaciji. Ove nedelje sve žene u opštini očekuju na Papa test, kako bi saznale da li imaju rak grlića materice.

Rak grlića materice je vrsta raka koja je uzrokovana malignom degeneracijom ćelija grlića materice. Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su između ostalih seks bez zaštite, menjanje seksualnih partnera, prekomerna težina, pušenje i alkoholizam.

Valeria Varbai, ginekolog, Kanjiža: „Ova se bolest se zapravo može sprečiti čestim skriningom, dakle suština je na prevencija ove bolesti, zato se preporučuje ženama koje su već seksualno aktivne. Sastoji se od vrlo jednostavnog ispitivanja. Mi uzimamo mali bris sa površine grlića materice, a zatim ga šaljemo na laboratorijski pregled gde mogu da analiziraju da li su uzete ćelije normalne ili abnormalne."

Cilj Doma zdravlja u Kanjiži je da podigne svest o važnosti skrininga, jer samo oko 10 procenata žena u opštini redovno odlazi na skrining. Karolina Đolai, direktorka Doma zdravlja, Kanjiža: „Nažalost, naša statistika je veoma loša po pitanju žena koje dolaze, pa pokušavamo poboljšati tu statistiku koliko god je to moguće. Oko 5.500 žena pripada toj populaciji, a godišnje samo 600 njih dolazi na pregled."

Godišnji skrining se posebno preporučuje za žene u dobi od 25 do 49 godina, a za žene mlađe od 25 godina i starije od 49, preporučen je pregled svake treće godine. Stručnjaci podsećaju na to da je stopa izlečenja od raka grlića materice, kada je bolest otkrivena i lečena na vreme, sto posto.

Kanjiža
Papa test
rak grlića materice
Karolina Đolai

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.