Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

U Kikindi se održava „Sovembar"

2021.11.26
18:13
Forrás
Pannon RTV
U Kikindi je novembar mesec sova. U ovo vreme održavaju se stručna predavanja, otvaraju se izložbe i, naravno, broje se sove ušare koje zimuju u centru grada. Na ovogodišnjem brojanju sova, registrovano je 150 ptica.

Studenti su 2006. godine skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da stotine sova ušara svake godine zimuju na glavnom trgu Kikinde. Od ovoga je polako postala turistička atrakcija. Jasmina Milankov, direktorica Turističke organizacije grada Kikinde: „Zimi su naši krajevi manje posećeni, a sove privlače mnoge u naš grad. Posebno ih proučavaju oni koji vole ptice. Imamo i mnogo stranih gostiju, uglavnom iz Velike Britanije. Gledaju naše sove, grupe dolaze svake godine."

Pannon RTV/Lukács Attila

Jedan od ciljeva događaja je da se deca upoznaju sa činjenicom koliko je sova ušara korisna i važna. Viola Čemere, učenica Osnovne škole „ Feješ Klara", Kikinda: "Ona živi gore, zato hvata miševe."

Deca već od predškolskog uzrasta učestvuju u radionicama vezanim za ovaj događaj. Eleonora Volaš Cibula, učiteljica, Osnovne škole „ Feješ Klara", Kikinda: „Deca se godinama bave ovom temom. Veoma vole kad dođe novembar jer je tema sova neiscrpna. Zaista puno crtaju, pričaju i pevaju o tome. Oni prave razne rukotvorine."

Pannon RTV/Lukács Attila

Lokalna samouprava takođe podržava ovu manifestaciju koja će uz „Dane ludaje" privući najviše gostiju u grad. Mladen Bogdanov, predsednik Skupštine grada Kikinde: "Sove su ovde jer biraju mesta gde se osećaju dobro, gde je dobra atmosfera. I očito se iz toga rodio prepoznatljiv slogan za naš grad, da je Kikinda grad dobrih ljudi."

Najveća do sada izbrojana populacija ptica sastojala se od 730 jedinki. Na njihov broj nedavno su uveliko uticale klimatske promene. Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: „Otišli smo oko crkve i izbrojali devedeset ptica. U nastavku ćemo obići i okolinu gimnazije i muzeja, pojedine kuće i dvorišta i očekujemo da registrujemo oko  150 jedinki, što je prosek za ovako topli novembar."

Pannon RTV/Lukács Attila

Sove preferiraju četinarsko drveće, koja se uglavnom nalaze u parkovima i drvoredima između naselja. Njihov broj je za sada konstantan. Kalman Moldvai, saradnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: "Kako se sada čini, verovatno će biti stabilna situacija, a kao što je i bila, ima malih kolebanja, manje-više, nekoliko posto, ali to varira iz godine u godinu, jer s vremena na vreme, recimo svake četvrte, pete godine, kada verovatno ima više glodara generalno, a onda to znači da će se pojaviti više sova."

Sova ušara se tokom zimskih meseci nalazi u gotovo svakom naselju u Vojvodini. Populacija sove ušare se procenjuju na 30.000 jedinki. Preti im opasnost od manjka šuma, poljoprivrede i velike količina otrova koji se koriste za suzbijanje glodara.

Sovembar
Kikinda
sove
novembar

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!