Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U kratkom roku moguć tender i ugovor za obnovu pruge Subotica - Segedin

2020.11.24
14:22
2020.11.24
19:31
Forrás
Pannon RTV
Prazna je železnička stanica u Horgošu. Ovde niko ne čeka voz. Nema ni potrebe jer je železnički saobraćaj u ovom naselju potpuno obustavljen. Zbog zatvaranja granice vozovi više ne idu ni za Segedin.

Iz Horgoša za Suboticu takođe ne saobraća voz.

U kratkom roku, već početkom 2021. godine moguće je raspisivanje javne nabavke za obnovu pruge Subotica – Segedin. Ugovori sa izvođačem i o finansiranju mogu biti potpisani već krajem februara – izjavio je za Panon RTV Imre Kern, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinasrstva, infrastrukture i saobraćaja, a danas zamenik gradonačelnika. Pojedinosti su u ponedeljak dogovorili Laslo  Palković, mađarski ministar  i Tomislav Momirović, ministar  u vladi Srbije. Obnova deonice u Srbiji znači investiciju od 60 do 70 miliona evra.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Godinama već ne saobraća voz za Horgoš. Meštanima nedostaje ovaj vid prevoza, jer su ga mnogi koristili za odlazak na posao ili u školu u Suboticu, ili možda za put do mađarskih mesta Reske, odnosno Segedin. „Mnogo nam je bilo lakše kada smo se ovde ukrcali u šinobus, i silazili u Reski. Sada odlazimo biciklom ili peške, ko ima automobil, mora duže da čeka, potrebno je više vremena. Ponekad pola dana ili više časova, a vreme je svakome dragoceno" kaže Ibolja Horvat iz Horgoša.

Vozne karte su uvek bile povoljnije nego autobuske. Istina, šinobus poznat kao „Srebrna strela" išao je brzinom od tek 30 kilometara na sat, ali većina građana ipak je putovala njime. „Ovde je za Segedin išao šinobus, bilo je jeftinije  od autobusa i ljudima je bilo lakše nego sada. Potreban nam je šinobus, treba nam" kae Jacintka Hegediš iz Horgoša.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Na železničkoj pruzi Subotica – Segedin, između ostalog, trebalo bi promeniti šine, ali obnoviti i pragove.  Na liniji bi funkcionisao sistem upozoravanja i bezbednosti u skladu sa evropskim standardima – kaže Imre Kern, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva,  infrastrukture i saobraćaja, a sadašnji zamenik gradonačlenika. U planu je da se ispod šina na železničkim stanicama izgrade podzemni prolazi na ovoj trasi. Prema najavi vozovi koji bi se kretali brzinom od 160 kilometara na čas, od Subotice do Segedina stizali bi za pola sata, ukoliko bi se rešilo i pitanje pasoške kontrole na granici. Na ministarskom sastanku u Beogradu čulo se da ministarstvo Srbije u potpunosti podržava izgradnju ove deonice Železnica Srbije.

„Na razgovorima koje je vodio ministar čula se i rečenica da i predsednik države Vučić u potpunosti podržava ovaj projekat. Smatramo da je to važno jer za nas je od ključne važnosti da se ovaj projekat što pre ostvari, jer je to interes nas građana koji ovde živimo, sa jedne strane, a sa druge strane, to je jedini način da se obezbedi železnička veza između Mađarske i Srbije u onom trenutku kada počnu radovi između Kelebija i Kiškunhalaša na mađarskoj strani, što se očekuje krajem 2022. godine, i do tada ovaj projekat treba da bude ostvaren. Prema informacijama postoji i takva grupa koja ovo ume da ostvari" rekao je Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Pruga između Subotice i Segedina je deonica od 50 kilometara, koja povezuje Suboticu, Palić, Hajdukovo, Bačke Vinograde i Horgoš. Naravno, ovu deonicu putnici će moći da koriste i za putovanje unutar zemlje.

tender
ugovor
Subotica
Segedin
pruga
železnička pruga
zeleznička stanica
Imre Kern

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.