Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

U Kupusini je svečano otkriven kip Turula

2020.10.04
19:26
2020.10.04
19:37
Forrás
Pannon RTV
Danas je bio veliki dan u životu mađarske zajednice u Kupusini - u dvorištu lokalne rimokatoličke crkve svete Ane svečano je otvoren kip Turula.

U vezi s godinom narodnog jedinstva, meštani su podigli spomen obeležje. Postavljanje drvenog kipa podržala je mađarska vlada.

Osim svete mise, meštane je u nedelju ujutro na svečanu ceremoniju otkrivanja kipa pozivalo i zvono rimokatoličke crkve Svete Ane. Postavljanje kipa Turula kao simbola nacije pozdravili su ljudi iz sela.

„Nacija koja ne poznaje svoju istoriju, ne čuva svoju tradiciju, seče korene, ta nacija je izgubljena, uvenuće poput lista. Mi ovde u Kupusini smo se držali, držimo se i u budućnosti ćemo se truditi da očuvamo narodnu tradiciju. Zato je važno da ova ptica Soko kao simbol nacije stoji ovde." rekao je Janoš Čizmadia.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Lokalna vatrogasna stanica izvela je svečani defile za ovaj poseban dan.

Tada je nakon nedeljne svete mise kip otkriven. Ceremonija je započela intoniranjem mađarske državne himne.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kip Turula je otkrio Zoltan Maruža, mađarski državni sekretar za mađarsko javno obrazovanje. Poruka ovog umetničkog dela je postojanje aktivnosti mađarske zajednice u Kupusini - naglasio je mađarski zvaničnik. "Puno je srce čoveka, kada bez obzira da li je u matičnoj državi ili u inostranstvu, može da prisustvuje ovakvoj ceremoniji koja podseća na jedan delić mađarske istorije. Iako je mađarska nacija razdvojena, pa danas postoje velike mađarske zajednice u čak osam zemalja koje su nekada ulazile u sastav matice, uprkos tome mislim da postoji duhovno jedinstvo mađarskog naroda. I mi osećamo i razmišljamo na isti način i ovaj nam je događaj jednako važan." rekao je Zoltan Maruža, mađarski državni sekretar za mađarsko javno obrazovanje.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Idejni tvorac ovoga bio je Šandor Čikoš, direktor lokalne osnovne škole. Naglasio je da bi školski sastanak Mađara iz Panonske nizije ove godine bio u Kupusini, a s tim u vezi došla je i ideja o postavljanju kipa: „Nekad je u selu bio kip Turula, koji je srušen nakon rata. Mislim da se ovim kipom ne samo prisećamo jedinstva, već odajemo počast i onima koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu." rekao je Šandor Čikoš, direktor lokalne osnovne škole.

Skulptura je delo Adriana Varge, drvoresca iz Svilojeva. Njegovo postavljanje podržala je mađarska vlada.

„Važno je ne samo za zapadnu Bačku, već i za celu mađarsku zajednicu. Naravno, to je važno i za lokalnu zajednicu koja ovde predstavlja dijasporu u odnosu na maticu, zato je bitan ovaj kip Turula kao simbola jedinstva nacije." rekla je Eva Dubač, pokrajinski poslanik Saveza vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nakon otkrivanja spomenika učesnici su mogli videti bogat kulturni program u kojem su se predstavili lokalni plesači i narodni pevači, ali publika je mogla čuti i poeziju i citre.

Nakon ceremonije, lokalne organizacije, zvaničnici i učesnici položili su venac na osveštan i otkriveni kip Turula u Kupusini.

Kupusina
Turul
otkrivanje
Zoltan Maruža

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!