Ugrás a tartalomra
Facebook/Orbán Viktor

U Mađarskoj od ponoći stupa na snagu vanredni pravni poredak

2020-11-03
21:50
Forrás
Pannon RTV
To je na svojoj Fejsbuk stranici najavio Viktor Orban.

Premijer Mađarske je rekao da se širenje epidemije ubrzalo, u Austriji je zaraženo jedan i po puta više ljudi nego u Mađarskoj. To je važno, jer Mađarska uvek prati Austriju za 5-7 dana, i ako to bude slučaj i sada, do decembra će bolnice dostići granicu svojih kapaciteta. On je naglasio da potrebna brza reakcija. U Mađarskoj će mesta za zabavu biti zatvorena, a između ponoći i pet sati ujutru biće na snazi ograničeno kretanje.

Viktor Orban, premijer, Mađarska: „Vlada je odlučila da od ponoći ponovo uvedemo vanredni pravni poredak, i tražimo od Parlamenta da produži ovu vanrednu situaciju za 90 dana. Danas smo na sednici vlade doneli i nove odluke. Na manifestacijama, sportskim manifestacijama, u bioskopima, pozorištu, dozvoljeno je sedeti samo na svakoj trećoj stolici, a upotreba maske je obavezna, bez izuzetka. Nadležni organi će kontrolisati sve manifestacije, i ako je potrebno izreći će novčane kazne, a ona mesta koja ne poštuju odluke, biće zatvorena. Odmah će ih zatvoriti. Naime, onaj ko se ne pridržava pravila, ne drži bezbednu distancu, ne nosi masku, on  ugrožava ne samo svoj život, već i živote drugih. Prema izveštaju Operativnog štaba, jednostavno je nemoguće primeniti pravila na mestima za zabavu. Zbog toga smo, na njihov predlog, odlučili da zatvorimo mesta za zabavu, a između ponoći i 5 sati ujutro uvodimo ograničeno kretanje, što znači da svi moraju da se vrate kući do ponoći. Da bismo smanjili gužve u javnom prevozu, naložili smo uvođenje dodatnih linija u najprometnijim delovima dana, u jutarnjim časovima i u podne, a parkiranje će ponovo biti besplatno. Povećaćemo plate lekarima, a sredstva neophodna za odbranu biće dostupna bolnicama. Treći smo u Evropi po broju bolničkih kreveta, a po pitanju respiratora smo prvi na svetu. Naši lekari i medicinske sestre i dalje rade svoj posao na svetskom nivou, i čine sve kako bi izlečili pacijente. To je mnogo, gotovo nadljudski, ali ipak nije dovoljno. Krajnje rešenje je naime vakcina. A vakcina je već na vidiku, treba izdržati. Treba izdržati dok vakcina ne stigne. Pregovaramo sa Evropskom unijom, Rusijom, Kinom i Izraelom. Situacija je ozbiljna, ali smo proletos jednom već uspeli. Ako se držimo zajedno i pridržavamo se pravila, zajedno ćemo ponovo uspeti."

Mađarska
vanredni pravni poredak
Viktor Orban
epidemija
koronavirus
odluke
vanredna situacija
kazne
ograničeno kretanje
maska

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.