Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

U Mađarskoj održan sastanak predsednika mađarskih stranaka iz dijaspore

2021.07.23
18:42
2021.07.23
18:47
Forrás
Pannon RTV
Mađarska je dom svih Mađara, bilo gde da žive u svetu, rekao je državni sekretar za mađarsku nacionalnu politiku.

U Šatorajaujheju održan je okrugli sto predsednika mađarskih stranaka iz dijaspore pod nazivom "Pejzaš tokom bitke". Razgovor je održan u okviru događaja pod nazivom Letnji slobodni univerzitet Karpatskog basena, koji je organizovan u Mađarskoj, umesto na Slobodnom univerzitetu i Studentskom kampu Balvanjoš, odnosno Tušvanjoš u Rumuniji, koji je propušten zbog epidemije koronavirusa.

Pannon RTV/Juhász Géza

Tokom razgovora za okruglim stolom, Laslo Brenzovič je izvestio da su u Ukrajini opozvana gotovo sva prava manjina. Predsednik Zakarpatskog mađarskog kulturnog društva je rekao da su prvo doneti zakon o obrazovanju, a zatim zakon o jeziku, a sada je donet još jedan zakon. "Zakon o autohtonim nacionalnim manjinama je upravo stupio na snagu, koji samo krimske Tatare, Turijske narode i Karaime imenuje za autohtone nacionalne manjine, a ne i Mađare."

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske je uspela da zadrži položaj u Hrvatskoj koji je uspostavila nakon izbora 2016.godine, pa čak i produbila saradnju, rekao je predsednik stranke Robert Janković. Takođe je zahvalio mađarskoj vladi na podršci koja je Mađarima dala prednost u Hrvatskoj. "Ne samo da smo smanjili ili eventualno zaustavili iseljavanje, već takođe osećamo da postoji proces trajnog povratka mađarskih porodica."

Pannon RTV/Juhász Géza

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, je rekao da su odnosi između Mađarske i Srbije uravnoteženi i prijateljski, kao i odnosi između Mađara i Srba u Srbiji. Takođe je naglasio da je zbog i tokom epidemije bilo potrebno na dnevnom nivou savladavati izazove. "Da bi se ljudi mogli usmeravati, da bi mogli rešavati svoje svakodnevne poslove, politika je zaista važna, isto tako je važna saradnja nacionalno opredeljenih stranačkih političkih organizacija i njihov društveni položaj."

U poslednjih deset ili jedanaest godina mađarska vlada je ponovo ujedinila mađarsku naciju zajedničkim naporima, što je rezultovalo da biti Mađar u Karpatskom basenu više nije mana, nego prednost, rekao je državni sekretar za mađarsku nacionalnu politiku. Janoš Arpad Potapi je nazvao važnim da je vlada uspela ojačati Mađare. "Ako govorimo o institucionalnom sistemu, obično mislimo na obrazovni i kulturni institucionalni sistem ili sport, na primer, ali ovde se sve više podrazumeva, i sada smo za stolom i rekli da politički institucionalni sistem mora biti jak i osnažen."

Pannon RTV/Juhász Géza

Mađarski državni sekretar je dodao da je Mađarska dom svih Mađara, bilo gde da žive u svetu. Govoreći o politici podrške poslednjih godina, naglasio je kako u celom Karpatskom basenu nema naselja sa mađarskim življem koje nije dobilo podršku.

dijaspora
mađarske stranke
sastanak

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.