Ugrás a tartalomra
MTI

U Mađarskoj povećan broj zaraženih za više od 7.000

2021.03.06
10:58
Forrás
Pannon RTV
Infekcija virusom korona je otkrivena kod 7.269 mađarskih državljana. Umrlo je 146 pacijenata - izvestio je koronavirus.gov.hu.

U Mađarskoj je broj zaraženih osoba koje su identifikovane povećan na 459.816. Broj smrtnih slučajeva popeo se na 15.765, a broj oporavljenih na 333.045.

Broj aktivnih infekcija povećao se na 111.006. U bolnici se na lečenju nalazi  7.243 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih je 751 na respiratorima.

U službenoj kućnoj izolaciji se nalazi 46.620 ljudi, a broj uzetih uzoraka povećan je na 3.816.852.

Vakcinacija je u toku, do sada je vakcinisano 949.497 ljudi, od kojih je 304.880 već primilo drugu dozu vakcine.

Prema informacijama nadležnih, program vakcinacije je uredan, odvija se prema rasporedu čak i vikendom, ovih dana se vrši vakcinacija gotovo 400.000 registrovanih starijih osoba u ambulantama opšte prakse vakcinama Sinofarm i Moderna, dok se vakcina Fajzer daje na punktovima za vakcinaciju koji se nalaze u okviru bolnica. Samo je vakcinacija AstraZenekom obustavljena i nastaviće se u drugoj polovini sledeće nedelje.

Kao što je napisano, zbog drastično rastućeg broja pacijenata, vlada je na sednici, održanoj u četvrtak, odlučila da pooštri ograničenja.

U periodu od 8. marta do 22. marta, u trajanju od dve nedelje, sve će morati da bude zatvoreno osim prodavnica mešovite robe, apoteke, benzinske pumpe, drogerije, prodavnice koje prodaju duvanske proizvode, prodavnice koje prodaju materijal i opremu neophodnu za privredne, poljoprivredne i šumarske delatnosti, te prodavnice sa hranom za životinje i stočne hrane, pijace i robne pijace.

Sve usluge su obustavljene, osim privatnih zdravstvenih, socijalnih, finansijskih, poštanskih usluga i usluga servisa vozila.

Na Dan žena, u ponedeljak, 8. marta, cvećare mogu ostati otvorene, ali se nakon toga i na njih odnose ove mere, pa moraju zatvoriti.

Dostava hrane i dalje će biti dostupna u restoranima.

Od ponedeljka do kraja prolećnog raspusta vrtići će se zatvoriti, a osnovne škole takođe će preći na digitalne programe. I dalje će se primenjivati ​​večernji policijski čas. Nošenje maske obavezno je na svim javnim površinama unutar stambenih četvrti i mora se održavati propisana udaljenost od 1,5 metara od ostalih. Odlazak na posao je moguć, ali tamo gde je to izvodljivo preporučuje se rad od kuće.

Moguće su sportske aktivnosti na otvorenom gde se može održavati udaljenost od jednog i po metra, dopušten je trening profesionalnim sportistima, utakmice se mogu održavati bez publike. Parkovi mogu biti otvoreni. Prelazak granice će biti pooštren, a tranzitni i teretni saobraćaj neće biti ograničeni.

Subvencije će se ograničiti na one poslodavce koji tokom ovog perioda nisu mogli da obavljaju svoju delatnost.

Cilj mađarske vlade je da se do Uskrsa počne, sa postupnim i odgovornim, ublažavanjem mera, a očekuje se da građani daju svoje mišljenje o ponovnom pokretanju putem "mrežnih nacionalnih savetovanja" do 15. marta.

Policija strogo kontroliše poštovanje pravila, kažnjava i zatvara mesta na kojima se pravila ne poštuju - skrenuta je pažnja.

Vojnici podržavaju rad policajaca u nekoliko gradova širom zemlje i rasterećuju zdravstvene radnike u bolnicama.

Mađarska
zaraženi
korona
virus

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon