Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

U mađarskom novinarstvu Karpatskog basena ne može biti granica

2021.09.25
22:10
2021.09.25
22:23
Forrás
Pannon RTV
Tribina u vezi sa medijima održana je u Totovom Selu, na završnoj manifestaciji Godine nacionalnog jedinstva u Vojvodini.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Važno je, da kada se izveštava od strane lokalnih mađarskih novinara o Mađarima koji žive u različitim delovima Karpatskog basena, da izveštavanje ide i u pravcu matične države. Istovremeno, jednako je važno da su Mađari u dijaspori podjednako dobro informisani o događajima u matičnoj državi, rečeno je danas u Totovom Selu, gde je održana tribina u vezi sa medijima. Stoga ne mogu postojati geografske ili druge granice u mađarskom novinarstvu u Karpatskom basenu, naglasili su učesnici.

Tribini su prisustvovali Livia Tot, glavna urednica "Het Nap" i Marta Varju, glavna urednica "Mađar Soa", Jožef Klem, zamenik izvršnog direktora Radio-televizije Vojvodine, Ištvan Bodžoni, direktor Panon RTV-a, i Ištvan Ternovac, član Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta, on je takođe i saradnik Radio Novog Sada.

Saradnja mađarskog novinarstva u Vojvodini, dijaspori i u matičnoj državi sada je na visokom nivou, ali za to je bilo potrebno da se pređe dug put. Konvencija mađarskih novinara iz dijaspore je 15 godina, koja je za to vreme održala više od dvadeset sastanaka. Svečana sednica Konvencije održaće se u Mađarskoj za tri nedelje, rekao je Jožef Klem. Saradnja novinara koji izveštavaju o mađarskim zajednicama u dijaspori je uzorna, ali to nije uvek bio slučaj, dodao je.

"Mediji u matičnoj državi, su uvek manjinske medije i medije iz dijaspore smatrali kao da nije dovoljno odrasla osoba, odnosno kao maloletne medije, i odbijali su prihvatiti da novinari iz mađarskih zajednica u dijaspori o tome izveštavaju, nego su smatrali da ako se nešto dogodi u mađarskim zajednicama u dijaspori, onda će oni tamo poslati novinara, i taj novinar u kojeg oni imaju poverenje, će izveštavati o tome šta se dešava u dijaspori. Zapravo, to je bila velika greška i mislim da je ovo nepoverenje prema mađarskom novinarstvu u dijaspori bio veliki problem." ”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Istovremeno, u mađarskom novinarstvu u dijaspori bilo je primetno da dugo nije ni postojala želja da se dostigne nivo na kojem se nalazi novinarstvo u matičnoj državi, već su se pomirili sa osrednjošću, dodao je zamenik predsednika Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine.

Prema Ištvan Bodžoniju, medijska kuća Panon je izvrstan primer izveštavanja prema matičnoj državi. Panon RTV svakodnevno šalje televizijske i radijske materijale, kao i izveštavanja uživo javnim medijima u Mađarskoj. Iz godine u godinu, takođe je domaćin mađarskog dopisničkog sastanka u Karpatskom basenu, dodao je.

"Nažalost, ovogodišnji sastanak će biti propušten zbog epidemiološke situacije, ali vrlo sam uveren da će se sledeće godine održati, te ćemo i dalje moći dodatno da produbimo odnose. U isto vreme, jako sam srećan što sam danas ovde, što sam ovde u Totovom Selu, i uveren sam da će ovaj događaj prerasti u događaj na nivou Karpatskog basena, te da će biti prilike da se ovaj današnji događaj proširi, te da se ovde pojave i mađarske kolege iz dijaspore." ”

To bi bila još jedna prilika za mađarske novinare iz matice i iz dijaspore da se druže i upoznaju, dodao je direktor Panon RTV-a. 

novinarstvo
mađarski
karpatski basen
Totovo selo
Ištvan Bodžoni
Panon RTV
Jožef Klem

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.