Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

U Malim Pijacama se vrši selektivno prikupljanje otpada

2022.09.23
14:49
2022.09.23
17:21
Forrás
Pannon RTV
Većina stanovnika već je navikla na ovakav način prikupljanja. Inicijator ove akcije je 2019. godine bilo Udruženje žena „Nakit“. Inače, akcije selektivnog prikupljanja otpada će narednih dana biti održane u nekoliko mesnih zajednica u Kanjiži.

Selektivno prikupljanje otpada i pravilno odlaganje električnog otpada izuzetno su važne sa ekološkog aspekta. Pojedinim materijalima je potrebno stotine godina da se razgrade, stoga je njihov pravilan tretman vrlo važan. U Malim Pijacama, od 2019. godine, meštani takođe obraćaju pažnju na selektivno prikupljanje električnog otpada, raznih boca, pet zatvarača i ostalih plastičnih artikala.

Eržebet Kiš Kovač, Male Pijace: „Već četiri godine vršimo selektivno prikupljanje otpada. Posebno razvrstavamo plastične boce, posebno obične boce, posebno električni otpad, a ono što preostane, to bacamo na deponiju, jer to postoji kod nas."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Lokalno Udruženje žena „Nakit“ od novca, koji se dobije selektivnim prikupljanjem otpada, pomaže gde god i kad god može. Berta Bagi, jedna od članica udruženja, je rekla da se prikupljeni otpad prodaje svakih šest meseci, a po potrebi se i ide po taj otpad.

"U 2019. godini smo odlučili da pokušamo da prikupimo novac od ove vrste selektivnog prikupljanja otpada, kako bi povećali prihode našeg udruženja Nakit, i iz toga finansirali našu školu, vrtić i našu igraonicu, kao i igralište."

Pannon RTV/Apczi Jenő

U sledećih nekoliko dana, lokalna samouprava Kanjiža će takođe organizovati prikupljanje električnog otpada u naseljima u opštini. Sakupljanje će se održati u subotu, 24.septembra u Oromu, Totovom Selu i Trešnjevcu, 1. oktobra u Velebitu i Adorjanu, 8. oktobra u Horgošu, te u 15 oktobra u Kanjiži.

Male Pijace
otpad

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.