Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

U muzeju u Pančevu prikazana izložba tradicionalnih ženskih oglavlja

2021.05.15
20:00
2021.05.15
20:06
Forrás
Pannon RTV
U Pančevu je povodom Nacionalne Nedelje muzeja, organizovano niz manifestacija. Pokrovitelj nacionalnog programa je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Narodni muzej u Pančevu se pridružio značajnom kulturnom događaju otvorivši nekoliko izložbi. Uz portrete slikara Milana Konjovića, na primer, zainteresovani su mogli da pogledaju još jednu izložbu, to je izložbu ženskih oglavlja. Zaslužni su mogli steći uvid u bogatu kulturnu baštinu nekoliko zajednica koje žive na ovom području.

Dejan Trifunović, umetnički direktor, KUD "Stanko Paunović", Pančevo: „Izložene su kape, odnosno svečana oglavlja žena koje žive u južnom Banatu i sam taj kolorit, raznovrsnost i jedno bogatstvo su stvorili jednu sjajnu sliku i bilo je veoma veliko zadovoljstvo i jedan veliki izazov sve to prikazati i upoznati naše sugrađane sa bogatim nasleđem koje imamo."

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Direktor muzeja smatra važnim, da se izložbama ove vrste, kultura i tradicija približe ljudima.

Miroslav Birclin, direktor, Narodni muzej Pančevo: „Narodni muzej sedmi put učestvuje u manifestaciji "Muzej za 10", toliko traje i sama manifestacija u celoj zemlji. Ove godine preko 100 muzeja i srodnih institucija učestvuje u manifestaciji u više od 50 gradova i mesta u celoj zemlji. Mi smo pripremili bogat program."

Danas je sve, povodom Europske Noći muzeja, upotpunjeno kulturnim programom, sve se izložbe mogu pogledati do ponoći u Narodnom muzeju u Pančevu.

Pančevo
Miroslav Birclin
Dejan Trifunović

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:51

Budi i ti vatrogasac

Oni koji su šetali centrom Subotice mogli su se upoznati i sa najsavremenijim vozilima, tehničkom opremom i uniformama vatrogasne službe u Subotici. Smotra je organizovana povodom Dana vatrogasaca.

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.