Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

U nedelju stupa na snagu pojednostavljena granična kontrola

2019-12-12
17:01
2019-12-12
21:30
Forrás
Pannon RTV
Carinske službe Srbije i Mađarske postigle su dogovor oko bržeg prelaza granice između dve države za vreme praznika. Dve strane su danas razgovarale na graničnom prelazu u Horgošu.

Od 15. decembra obavljaće se minimalna kontrola u putničkom saobraćaju, sve do 15. januara. Olakšanja će biti izvršena u skladu sa zakonom, kako bi se ubrzao prelazak. Peter Krištof Bakai, generalni direktor  mađarske Nacionalne poreske i carinske uprave je objasnio da u Evropskoj Uniji od 14. decembra stupaju na snagu strožiji propisi za uvoz biljnih proizvoda. On je rekao je da su počeli detaljno obaveštavanje građane o ovim promenama. Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina Srbije, izjavio je da su srpske vlasti u potpunosti spremne za naredni period. Dodao je da će na srpskoj strani biti angažovano više ljudi. Članovi delegacije su se složili da je dugoročno rešenje očigledno povećanje kapaciteta, otvaranjem novih traka i modernizacijom prelaska kamiona.

Od subote više nećemo moći da u Mađarsku prenesemo nekoliko jabuka ili jedan grozd grožđa, zbog pooštravanja propisa u zemljama,  članicama EU. Cilj uredbe je da se spreči širenje štetnih sredstava. Novi propis predviđa obavezan pregled ličnog prtljaga i mnogo strožiju kontrolu nego ranije kada su u pitanju male količine biljaka i biljnih prerađevina. U praksi to znači da se u slučaju pojedinih biljnih vrsta čak i jedan jedini plod može uneti na teritoriju EU samo sa odgovarajućim fitosanitarnim sertifikatom. Nadležni skreću pažnju građana da neprestano prate internet stranicu www.nebih.hu, gde mogu da saznaju sve novosti kada je u pitanju ova oblast.


 

granica
kontrola
Srbija
Mađarska

Slične vesti

Najnovije

12:42, Frissítve: 18:52

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.