Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

U Novom Bečeju nastupilo 48 folklornih sastava

2021.06.26
17:50
2021.06.26
20:10
Forrás
Pannon RTV
U Novom Bečeju je održano je jedno od najpopularnijih takmičenja u narodnim igrama i plesovima – „Koketanc". Manifestaciju, koja je lane izostala, organizuje Društvo mađarskih pedagoga Vojvodine.

Novi Bečej je po prvi put bio domaćin takmičenja koje se organizuje za predškolsku i decu osnovnoškolskog uzrasta. Na pozornici na otvorenom nastupilo je 48 folklornih grupa.

Prva je nastupila grupa „Hocogek" Društva narodne umetnosti i stvaralaštva „Potisje" iz Bačkog Petrovog Sela. 

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Mladi folklorne grupe „Čibes" Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor" iz Bečeja sa radošću su se spremali za nastup. Mađarsko kulturno društvo „Jokai Mor" iz Novog Bečeja predstavilo se sa tri plesne grupe, među kojima je bila i „Aproka" grupa.

„Ispomagala sam u grupi jer nema dovoljno devojaka, zato je bilo jako čudno što su trčkarali oko mene na nekoliko proba, ali sada već plešu sa mnom" kaže Anamarija Vaštag, koja izučava narodne igre. 

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Suorganizator manifestacije bilo je Mađarsko kulturno društvo „Jokai Mor" iz Novog Bečeja.

„Ovo je glavna proba, ili prednastup za manifestacije „Đenđešbokreta" i „Durindo", koje će biti održane 25. i 26. septembra, na istom ovom mestu" kaže Laslo Ilia, sekretar Društva. 

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Na „Koketancu" nije bilo kvalifikacija, ali je nastup grupa ocenio tročlani žiri iz Mađarske.

-„Koketanc" omogućava da se od sasvim malog uzrasta predstave, dakle najmanji imaju jedan Koketanc, nakon toga dolazi takmičenje srednjoškolaca, pa „Durindo" i „Đenđešbokreta", tako da potpuno pokrivamo ovu liniju narodne muzike i narodnih igara" rekla je Gabrijela Sabo, glavni organizator.

Na ovogodišnju manifestaciju „Koketanc" u Novi Bečej došlo je blizu 900 mališana, sa oko 200 pratilaca iz 30 vojvođanskih naselja. 

Novi Bečej
folklor

Najnovije

16:58, Frissítve: 19:50

U Srbiji opada uzgoj ribe

U poslednjih osam godina samo se proizvodnja šarana prepolovila. Slična je situacija i s ribljim fondom Tise. Na delu toka reke Tise kod Kanjiže takođe je malo šarana, a oni koji se mogu naći u reci, su pušteni u vodu u Mađarskoj.

Najčitanije

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Obilazak visokoškolskih ustanova u Subotici

Danas je organizovan obilazak fakulteta za đake trećih razreda srednjih škola u okviru složenog programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sada su vojvođanski mađarski đaci posetili fakultete i visoke škole u Subotici i Novom Sadu.