Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

U Novom Sadu je počela gradnja novog doma za tehnološki razvoj

2021.05.25
19:08
2021.05.25
19:14
Forrás
Pannon RTV
Uz doprinos Evropske investicione banke, danas je u Novom Sadu, u univerzitetskom gradu, položen kamen temeljac nove zgrade novosadskog Instituta BioSense, jedne od najvažnijih naučnih i tehnoloških institucija, koja ima i evropsku referencu.
Pannon RTV/Juhász Géza

Naučnici sa Instituta BioSense prvenstveno rade na razvoju poljoprivrede. Njihov cilj je da olakšaju i modernizuju rade proizvođače, sa raznim telefonskim aplikacijama, upotrebom dronova i stvaranjem digitalnih farmi. Institut je do sada radio kao podstanar u jednoj od zgrada univerzitetskog grada. Međutim, nova zgrada, koja bi trebalo da bude završena do januara 2023. godine, olakšaće posao naučnicima koji tamo rade - istakao je Vladimir Crnojević. Direktor Instituta BioSense je dodao: „Trenutno u Institutu radi gotovo pedeset doktora nauka. Radimo na skoro stotinu istraživačkih projekata, koje je naručila Evropska komisija, u suštini za svetsko tržište, a neki od njih se rade za državnu upravu, koji su veomi važni za Srbiju. Neka naša istraživanja su isključivo namenjena za nauku, ali ono na šta smo posebno ponosni jeste saradnja sa industrijom."

Pannon RTV/Juhász Géza

Izgradnja i kompletna oprema nove zgrade koštaće oko 14 miliona evra, za šta je Srbija dobila kredit od Evropske investicione banke od 11 miliona evra, dok država planira da uloži 3 miliona evra. Od toga će za izgradnju zgrade biti potrošeno oko 4,5 miliona evra, dok je za modernu naučnu opremu planirano 9,5 miliona evra. Grad Novi Sad obezbeđuje novac za izgradnju infrastrukture - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

„Novi Sad, odnosno Grad, potrošiće 60 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture. Za izgradnju vodovoda, kanalizacije, pešačkih staza i biciklističkih staza, parking mesta, dakle za sve ono što je BioSense tražio od grada u pogledu infrastrukture."

Pannon RTV/Juhász Géza

Cilj primarnog istraživanja Instituta BioSense je proizvodnja  što kvalitetnije i najveće moguće količine hrane, koristeći ekološki prihvatljive tehnologije - rekao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon polaganja kamena temeljca.

„Ono što je takođe veoma značajno jeste da stvaramo 150 novih radnih mesta za naše najbolje, najobrazovanije, mlade naučnike i ovaj naučno-istraživački institut, koji će igrati vodeću ulogu ne samo u Srbiji, već i - siguran sam - u regionu , biće atraktivan takođe i za mlade istraživače iz inostranstva."

Pannon RTV/Juhász Géza

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglasila je da Srbija u budućnosti neće biti poznata po jeftinoj radnoj snazi, već po kvalifikovanim stručnjacima i istraživačima.

„Danas ne postavljamo samo kamen temeljac za jednu novu zgradu, novi institut, već smo počeli da postavljamo temelje za nešto mnogo veće i značajnije, dalji tehnološki razvoj Srbije. Mesto Srbije postavljamo na međunarodnu inovacionu mapu, na kartu Evrope i istovremeno na kartu sveta."

Nova zgrada Instituta Biosense biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta, omogućiti upotrebu najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike. Kao takva ona može pružiti efikasnu pomoć srpskim poljoprivrednicima u njihovom radu, na postizanju zdravijeg i većeg prinosa.

BioSense
Miloš Vučević
Vladimir Crnojević
Ana Brnabić
Branko Ružić

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije