Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

U Novom Sadu održana premijera predstave „Kad te Bog ritne u stomak"

2022.06.09
18:26
2022.06.09
18:35
Forrás
Pannon RTV
Predstava predstavlja rezultat saradnje Pozorišta „Deže Kostolanji" iz Subotice i Novosadskog pozorišta.

U Novosadskom pozorištu je premijerno odigrana predstava pisana po romanu Ildiko Lovaš „Kad te bog ritne u stomak". Tekst je za scenu prilagodila dramaturg Kornelija Goli, a samu predstavu je režirao Andraš Urban.

„Kad te Bog ritne u stomak" govori o životu Geze Čata. Ildiko Lovaš je pisanjem ovog romana želela da njegovu ličnost prikaže u drugačijem svetlu, oslobođenju od opšte poznatih stvari. „Kada razmislimo o tome kako su ga obrađivali, ili šta se sve o njemu objavljivalo, iz toga je nekako izostala njegova prava ličnost, njegov bol, njegov odnos sa majkom, dakle sve ono što je on napisao u svom dnevniku. Mislim da je to ono zbog čega postaje uopšteno, i samo čitajući njegove dnevnike dugi niz godina, to je bilo ono što sam možda i najviše želela da pokažem."

U romanu i u drami, Čata vidimo uglavnom iz perspektive žena – njegove majke, njegove žene i njegove ćerke. Livija Banka, glumica Novosadskog pozorišta: „Zapravo, mi možemo samo da zamislimo ili pokušamo da razumemo šta se dogodilo ili kako se dogodilo. Zasnovano je na istraživanju i mašti pisca, i onome što se u nama rađa kada čujemo ili tumačimo tekst. To je ono na čemu se zasniva predstava."

Predstava govori o ličnim, intimnim mislima i unutrašnjim pričama. Paralelno se čuju unapred snimljeni monolozi likova i fizička, disocijativna i disonantna patnja. Boris Kučov, glumac, Pozorište „Deže Kostolanji", Subotica: „Tokom čitavog procesa probe bio sam motivisan, inspirisan tim unutrašnjim događanjima, ili sam ja to tražio, tražili smo ga zajedno. Pokazali smo mnogo improvizacija na različite teme, poput želje, ili tuge, čežnje i sličnih naslova."

Andraš Urban, reditelj predstave, rekao je da je ovo delo bilo teško svariti i da nikada do sada nisu toliko radili na jednom tekstu. „Bilo je to veoma dobro putovanje u san i u stvarnost, prelazeći granice. Svako je hrabro tražio granice svoje zone komfora. Dakle, jednostavno se nalazimo na kraju jednog veoma inspirativnog procesa proba.”

Predstava predstavlja deo ciklusa programa „Evropska prestonica kulture 2022". Realizovana je u koprodukciji glumačkih ansambala Novosadskog pozorišta i Pozorišta „Deže Kostolanji" iz Subotice. Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta: „Ova saradnja, ova produkcija i njen rezultat, koji je svakako veoma pozitivan, dokazuje da uz svakake različitosti, sve vrste drugosti, zapravo možete graditi zajednicu, i to kreativnu zajednicu."

Predstava će preijerno biti izvedena u Subotici 15. Juna, u Pozorištu „Deže Kostolanji".

Novi Sad
predstava
Ildiko Lovaš
Valentin Vencel

Najnovije

10:11

Poskupljuje putarina

Vlade Srbije donela je na sednici odlluku o poskupljenju putarina za 14 odsto, odnosno 8 odsto za one koji koriste u uređaj za elektronsku naplatu putarine ENP.
16:24, Frissítve: 16:37

U Horgošu manje migranata

U severnobačkom okrugu se redovno sprovode akcije prikupljanja migranata u pograničnom području ali se oni konstantno vraćaju. Izbegavaju centar naselja, preko dana se slabo kreću, jer je počeo ramazan, tridesetodnevni muslimanski post.
15:57, Frissítve: 16:24

Na Paliću održana akcija sadnje drveća

Park prirode na Paliću je obogaćen sa oko 300 sadnica. Zbog visokog vodostaja neke vrste su počele da trule, što je smanjilo raznolikost vrsta drveća u parku. Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ želi to da poboljša sadnjom.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.