Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Novom Sadu održano sećanje na pale borce od 1912-1918. godine

2022.11.09
14:18
2022.11.09
15:46
Forrás
Pannon RTV
Vence su na Spomen krst palim borcima od 1912-1918.godine položili Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine Grada Novog Sada, kao i civilne i vojne organizacije.

Deveti novembar je Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Pomena stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Danas se navršavaju 104 godine od ulaska vojnika Kraljevine Srbije u Novi Sad. Taj događaj predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju grada, rekao je gradonačelnik. Značaj 9. novembra 1918. nikada neće izbledeti u istoriji Novog Sada, podsetio je Đurić.

„Ovaj dan je izuzetno važan. Nakon toga je počeo razvoj grada Novog Sada. Jedan tako siromašan grad, koji se nalazio u južnom delu Austrougarske monarhije, krenuo je putem razvoja posle oslobođenja. On je u modernoj istoriji postao Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture.”

Novi Sad
Milan Đurić
Jelena Marinković Radomirović

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.