Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Novom Sadu otvoren počasni konzulat Mađarske

2020-10-15
21:25
2020-10-16
10:50
Forrás
Pannon RTV
Ovo je četvrto mađarsko diplomatsko predstavništvo te vrste u Srbiji, posle Beograda, Kragujevca i Niša.

Za počasnog konzula izabran je Arpad Zavarko, advokat iz Novog Sada, koji se ekonomskim pitanjima bavi već 18 godina. On je rekao da se nada da će njegovo dugogodišnje iskustvo i mreža kontakata biti prednost u ispunjavanju njegovih novih zadataka, koji će, poput ostalih počasnih konzula, biti, promovisanje srpsko-mađarskih ekonomskih odnosa: „U Mađarskoj se stalno raspisuju konkursi, i isti se završavaju, i oni se fokusiraju na to, da između ostalog ulažu u Vojvodinu, infrastrukturu, novac, i od toga zapravo korist imaju obe države. Od samog diplomatskog odnosa, ljudi će imati ogromnu korist."

Počasni konzuli imaju važnu ulogu u unapređenju srpsko-mađarskih ekonomskih odnosa - rekao je na otvaranju Atila Pinter, mađarski ambasador u Beogradu. On je dodao da im je želja da počasnim konzulatima pokriju celu Srbiju, jer su dosadašnja iskustva pozitivna.

Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu: „Ambasada i Generalni konzulat u Subotici ne mogu biti prisutni svuda, iako očigledno težimo ka tome, ali istovremeno postavljanjem počasnih konzula, u različitim delovima zemlje, u različitim gradovima, koji rade u različitim regionima zemlje, da tu prazninu, koju ambasada ili konzulat ne mogu da popune, to možemo lakše da rešimo uz pomoć ovih kolega i prijatelja."

U zapadnom delu Srbije još nema počasnog konzulata, tu je planirano otvaranje sledećeg - dodao je ambasador. Iako počasni konzulati nisu ovlašćeni za izdavanje dokumenata, građani im se mogu obratiti u vezi sa bilo kojim pitanjem.

Novi Sad
Mađarska
konzulat

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.