Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

U Novom Sadu otvorena izložba koja prikazuje voće staro više stotina godina

2020-09-29
22:32
2020-09-29
22:37
Forrás
Pannon RTV
U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, u utorak je otvorena izložba na kojoj su prikazane autohtone i odomaćene sorte voća.

Izložbu je nakon nekoliko godina istraživanja pripremila biolog Aleksandra Savić. Izložba, na kojoj je izloženo više od 50 vrsta voća, stigla je do Novog Sada zahvaljujući podršci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Novo Sada, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i drugih muzeja iz Srbije.

Na izložbi su predstavljene jabuke, kruške, šljive i drugo voće, sa istorijom starom više stotina godina. Izložba uključuje i voće, koje je do sada potpuno nestalo sa naših prostora.

Aleksandra Savić, muzejski savetnik, Prirodnjački muzej, Beograd: „Mnoge sorte ovog voća su autohtone sorte, poreklom verovatno iz naše zemlje. U prirodi su nastale nekim spontanim ukrštanjem ili prirodnom mutacijom. Jedna od naših autohtonih sorti je poznata sorta šljive ranka, koja, tako reći, prva sazri i od nje se pravi izvrsna rakija od šljive."

Primarni cilj izložbe je upoznavanje mlađih generacija sa raznolikošću i bogatstvom autohtonih sorti voća našeg kraja. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode posebnu pažnju posvećuje položaju voća koje raste u divljini.

Slobodan Puzović, pomoćnik direktora, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: „Posebnu pažnju posvećujemo voću koje je naraslo spontano, voću koje raste u divljini i onom voću koje je odabrano za ljudske potrebe. Smatramo da su izuzetno važni kao deo ekosistema, kao izvor hrane za divlje životinje i kao nasledstvo predhodnih tradicija, kultura i običaja."

Izložba putuje širom Srbije već 7 godina i do sada je prikazana 40 puta u raznim muzejima. Svi zainteresovani izložbu prvi put mogu videti u Novom Sadu.

Novi Sad
izložba

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije