Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

U Novom Sadu počela regata „Vode Vojvodine"

2022.06.24
17:56
2022.06.24
18:04
Forrás
Pannon RTV
Učesnici regate će preći oko 300 kilometara. Prema rečima organizatora, manifestacija je odlična prilika i za promociju turističkih vrednosti.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Novosađanka Tijana Ičin šesti put učestvuje na regati „Vode Vojvodine". Priključila se ovoj manifestaciji zajedno sa svojom porodicom.

„Mi ovo doživljavamo kao kampovanje na vodi. Ima komaraca, ali ima mnogo više dobrih stvari, biće lepih uspomena, sve je to avantura i zabava."

Za decu je, naravno, i na regati najvažnija igra.

Leo Ičin, Novi Sad:

„- Svi se igramo zajedno.

- Šta se igrate?

- Svake godine sakupljamo čepove, svake godine je nešto drugo."

Regata traje do 3. jula. Za deset dana učesnici će preći oko 300 kilometara Dunavom, odnosno kanalom Dunav-Tisa-Dunav.

Mirjana Živković, glavni inženjer Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine": „Moto ovogodišnje regate je čista voda, čista ljubav. Skrećemo pažnju na ekologiju. Utičemo na učesnike regate i na naše domaćine, da recikliramo otpad. Ove godine ćemo ga reciklirati tokom čitavog trajanja regate. Sakupljamo čepove. U saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha, biće poklonjena invalidska kolica i terapeutski tricikl za dvoje dece, Doroteu i Mihajla.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Regata prolazi kroz 8 lokalnih samouprava i gradova. Posle Novog Sada, brodovi će, između ostalog, proći pored Ruskog Krstura, Sombora, Bogojeva i Bačke Palanke.

Srđan Kružević, direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine": „Želim da se zahvalim svim lokalnim samoupravama na podršci koju nam pružaju. Sve učesnike regate čekaju bogati kulturni programi, besplatni sadržaji, besplatni obroci, druženja i koncerti."

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada je povodom regate skrenuo pažnju na to da zaštita životne sredine nije uvek pitanje novca, već je važan deo toga i svest ljudi.

„Čovek ne može da pobedi prirodu, čovek mora da živi zajedno sa prirodom. Suživot sa prirodom ne znači zaustavljanje razvoja, zaustavljanje investicija, zaustavljanje izgradnje. Sve se mora realizovati u jedinstvu, sinhronizovano, zajedno, tako da ekologija i privreda budu dve grane jednog drveta."

Na regati učestvuje 81 brod. Od ukupno 328 učesnika, 70-oro njih su mala deca.

regata
Vode Vojvodine
Novi Sad

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.