Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

U Novom Sadu počeo 21. Festival uličnih svirača

2021.09.04
15:06
2021.09.04
18:51
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je u petak uveče počeo Gradić fest, odnosno Festival uličnih svirača. Ove godine festival će se 21. put organizovati u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Posetioce u toku tri dana festivala očekuju bogat muzički sadržaj i drugi programi.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine je zbog epidemiološke situacije, došlo do otkazivanja karnevalske povorke na ulici. Ipak, veliki broj ljudi i dalje je došao da poseti programe u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ivana Antić, Novi Sad: "Ovo je moja prva godina zapravo na ovom festivalu, ali čini mi se, kako gledam program, da je svake godine zapravo sve bolji i bolji i dopada mi se što ima različite vrste umetnosti, a naročito što je malo alternativniji zvuk."

Lazar Kuzmanov, Novi Sad: "Puno muzike, pre svega kvalitetne, nekomercijalne i to je ono što mene privlači da dođem ovde i da slušam ovo sve."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Festival su na glavnoj pozornici otvorili Beti Đorđević i vojni orkestar iz Ministarstva odbrane Srbije. Paralelno s njima, na maloj pozornici, duo "Kitnikez" je izveo akustični repertoar.

Bogdan Spasić, gitarista-pevač, "Kitnikez": "To jeste muzika, koja je onako, kako bih rekao, intimnija, zapravo za intimnu atmosferu, međutim bez obzira na to što smo napolju, sam ambijent je takav, onako, kako bih rekao, romantičan, odgovara našem repertoaru, tako da je bilo zaista lepo i napolju nastupati."

Osim muzičara, plesni i drugi izvođači takođe su značajan deo festivala.

Marina Aranitović, osnivač plesnog studija "Inspire Concept Dance": " Mislim da je ovo jako bitno za ove mlade plesače, koji su tek počeli da plešu, da osete scenu, da malo osete energiju publike, da se malo pokažemo u Novom Sadu."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Festival je odložen za nedelju dana dana zbog vremenskih uslova. Tako se sada odvija paralelno sa nizom događaja pod nazivom "Kaleidoskop Kulture" u Kulturnoj četvrti, kao i sa 48. Infant pozorišnim festivalom u okviru njega.

Lea Kotlica, portparol, Festival uličnih svirača: "Mislim da smo imali svi jednu dugu pauzu u organizovanju događaja i da je događaja definitivno falilo, recimo prošle godine, tako da je nama posebno drago, što se u isto vreme dešava nekoliko različitih događaja u Novom Sadu, i mislim da to doprinosi zapravo toj slici, kao jedan grad koji je Evropska prestonica kulture treba da pokaže."

Pre ulaska na festival na ulazu morate prikazati potvrdu o vakcinaciji ili se na licu mesta može besplatno obaviti brzi test na koronavirus.

Program festivala možete pogledati na sajtu www.ulicnisviraci.com.

Novi Sad
festival

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.