Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

U Novosadskom pozorištu se održava 5. Međunarodni pozorišni festival „Sinergija“

2022.12.16
09:39
2022.12.16
16:06
Forrás
Pannon RTV
Ovo je jedan od centralnih događaja programa „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“. Međunarodni festival pozorišta na jeziku nacionalnih manjina ove godine se održava od 15. do 19. decembra u Novom Sadu.

Pet evropskih pozorišta će biti predstavljena na petodnevnom susretu pozorišta jezičkih i etničkih manjina. Izvođači dolaze iz Bukurešta, Georgena u Rumuniji, Beograda, Budimpešte i Zagreba.

Festival je otvoren izložbom "Stvaralaštvo pozorišta vojvođanskih manjina" u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Festival je i ove godine humanitarnog karaktera, odnosno ulaznice se neće prodavati, ali posetioci u vidu donacije mogu da pomognu novosadskoj Sigurnoj kući.

Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta: „Ovogodišnji peti festival po redu stavlja ženu, odnosno žene u središte istraživanja. Posebno onu ženu koja mora da trpi razne oblike diskriminacije i ugnjetavanja, bilo u društvu, bilo u porodici. Dakle žena. Tri od pet ostvarenja zapravo govore o sudbini žene, sudbini žene kao majke, sudbini žene kao ljubavnice i, naravno, sudbini žene kao supruge."

Novi Sad
Sinergija
Pozorišni festival
Valentin Vencel

Najnovije

10:11

Poskupljuje putarina

Vlade Srbije donela je na sednici odlluku o poskupljenju putarina za 14 odsto, odnosno 8 odsto za one koji koriste u uređaj za elektronsku naplatu putarine ENP.
16:24, Frissítve: 16:37

U Horgošu manje migranata

U severnobačkom okrugu se redovno sprovode akcije prikupljanja migranata u pograničnom području ali se oni konstantno vraćaju. Izbegavaju centar naselja, preko dana se slabo kreću, jer je počeo ramazan, tridesetodnevni muslimanski post.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.