Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U opštini Ada od 22. maja nije registrovan novi slučaj zaraze korona virusom

2021.06.07
13:49
2021.06.07
16:53
Forrás
Pannon RTV
Ada se približila kolektivnom imunitetu – smatraju nadležni.

Vakcinacija se odvija bez prekida, pa tako i epidemijska kriva pokazuje trend poboljšanja. Prema aktuelnim podacima, 4200 ljudi je dobilo prvu dozu vakcine, a 3700 drugu dozu.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Katalin Kereši je ovoga puta u Dom zdravlja u Adi došla samo na redovnu kontrolu, jer je ona među prvima primila vakcinu na punktu za vakcinaciju na Adi. „Krećem se mnogo, mnogo slobodnije. Mogu da uđem na sve manifestacije. Nema potrebe da nekoga molim da mi dozvoli ulaz. Prisustvujem svakom događaju, naravno poštujući propise. Nije bilo nikakvih nuspojava nakon vakcinacije, bilo je onih koji su rekli da su osetili malo peckanje, ali nisam čula da je neko rekao „vau, al sam bio bolestan". Osećam se zaista dobro i konačno sam slobodna."

U ponedeljak su stanovnici dobijali drugu dozu dostupnih vakcina. Čaba Horvat: „Ne osećamo ništa, ali sada možemo ići bilo gde bez papira, pa je lakše kretati se."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Proteklih meseci se najviše vakcinišu starije osobe. Stručnjaci smatraju da bi i mlađa generacija takođe trebala da primi vakcinu, pomažući na taj način u suzbijanju epidemije. Dr Erika Horvat Arežina, lekar opšte prakse, Dom zdravlja, Ada: „Bilo bi veoma važno da prime vakcinu jer počinje leto, počinju sezone zabavne u kojima su mladi vrlo aktivni, verovatno će se puno kretati i bilo bi veoma dobro da oni kao potencijalni nosioci virusa prime vakcinu i na taj način povećaju masovni imunitet."

U opštini Ada vakcinacija traje od 14. januara. Prema trenutnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 4200, a drugu dozu 3700 ljudi. Dr Andraš Balog, direktor, Dom zdravlja, Ada: „Što se tiče starosnog sastava vakcinisanih, mogu da vam kažem da je 55 odsto stanovništva starijeg od 65 godina i 45 procenata starosne grupe između 30 i 65 godina primilo vakcinu, ali ono što nije zadovoljavajuće jeste starosna grupa od 16 do 30 godina, gde se do sada vakcinisalo svega 10 procenata ljudi."

U opštini Ada trenutno ima 18 aktivno zaraženih. Inače, u ovom mestu od 22. maja nije registrovan novi slučaj oboljevanja od Kovida.

Ada
korona virus
zaraženi
vakcina

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon