Ugrás a tartalomra

U opštini Kanjiža dostupna besplatna hemijska analiza zemljišta

2022.03.17
16:50
2022.03.17
17:12
Forrás
Pannon RTV
Ukupan broj predviđenih uzoraka je 333 uzorka i jedan poljoprivrednik ima pravo na besplatnu analizu za maksimalno 5 uzoraka.

Poljoprivrednicima je od velike pomoći besplatna hemijska analiza tla, što rezultuje utvrđivanjem strukture zemljišta. Peter Kermeci iz Kanjiže već nekoliko godina podnosi zahtev za hemijsku analizu tla. Problem na njegovoj zemlji je bio nedostatak fosfora.

"Koristim i stajsko đubrivo, koristili smo i MAP koji je na bazi fosfora, ali se ne uočava odmah, treba vremena da ga čovek primeti".

Uzorci tla uzimaju se do dubine od 30 centimetara za ratarske kulture i 30 do 60 centimetara za višegodišnje useve. Stručnjaci kažu da se isplati raditi ovu analizu svake četiri godine.

Ildiko Šterbik, stručnjak za zaštitu bilja: „Gledaju uglavnom na sadržaj hranljivih materija, gledamo na glavne elemente, fosfor, kalijum, ali u mnogim slučajevima treba obratiti pažnju i na mikro elemente kao što je cink, jer cink pokazuje karakteristične nedostatke u početnom razvoju kukuruza, pruge na listovima i ponekad ratari misle da biljkama nedostaje nitrogen."

Opština Kanjiža je ove nedelje najavila da počinje prijava za besplatnu hemijsku analizu zemljišta za lokalne registrovane poljoprivrednike, na zemljištu koja se nalazi na teritoriji opštine, na parcelama u vlasništvu i zakupljenim parcelama, uključujući državna zemljišta. Proizvođači koji imaju zaostale obaveze za porez na imovinu, neće moći da koriste besplatnu uslugu koju finansira opština, dok ne bude otplaćen zaostali dug.

Valeria Salkai, članica opštinskog veća zadužena za poljoprivredu, Kanjiža: „Registrovani poljoprivrednici imaju pravo da koriste ovu besplatnu hemijsku analizu zemljišta na 5 parcela, takoreći svaka parcela ne može biti veća od 5 hektara, jer ako je veća, računa se kao još jedan uzorak. Dakle, ovako poljoprivrednici moraju da preračunaju za koju parcelu žele da se izvrši hemijska analiza zemljišta."

Dokumentacija potrebna za prijavu mora da sadrži tačan katastarski broj parcela, unapred pripremljen četvorogodišnji plan setve, jedinstveni matični broj građana (JMBG) podnosioca zahteva i broj gazdinstva (BPG). Saradnici Poljoprivredne stručne službe Senta vrše prikupljanje prijava. Može se prijaviti kod stručne službe na brojeve telefona 024 / 811-846 ili 062 / 785-528 dok se ne popune date zalihe, a najkasnije do 31. oktobra.

Kanjiža
hemijska analiza
poljopivreda

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.