Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

U opštini Kanjiža dostupna besplatna hemijska analiza zemljišta

2022.03.17
16:50
2022.03.17
17:12
Forrás
Pannon RTV
Ukupan broj predviđenih uzoraka je 333 uzorka i jedan poljoprivrednik ima pravo na besplatnu analizu za maksimalno 5 uzoraka.

Poljoprivrednicima je od velike pomoći besplatna hemijska analiza tla, što rezultuje utvrđivanjem strukture zemljišta. Peter Kermeci iz Kanjiže već nekoliko godina podnosi zahtev za hemijsku analizu tla. Problem na njegovoj zemlji je bio nedostatak fosfora.

"Koristim i stajsko đubrivo, koristili smo i MAP koji je na bazi fosfora, ali se ne uočava odmah, treba vremena da ga čovek primeti".

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Uzorci tla uzimaju se do dubine od 30 centimetara za ratarske kulture i 30 do 60 centimetara za višegodišnje useve. Stručnjaci kažu da se isplati raditi ovu analizu svake četiri godine.

Ildiko Šterbik, stručnjak za zaštitu bilja: „Gledaju uglavnom na sadržaj hranljivih materija, gledamo na glavne elemente, fosfor, kalijum, ali u mnogim slučajevima treba obratiti pažnju i na mikro elemente kao što je cink, jer cink pokazuje karakteristične nedostatke u početnom razvoju kukuruza, pruge na listovima i ponekad ratari misle da biljkama nedostaje nitrogen."

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Opština Kanjiža je ove nedelje najavila da počinje prijava za besplatnu hemijsku analizu zemljišta za lokalne registrovane poljoprivrednike, na zemljištu koja se nalazi na teritoriji opštine, na parcelama u vlasništvu i zakupljenim parcelama, uključujući državna zemljišta. Proizvođači koji imaju zaostale obaveze za porez na imovinu, neće moći da koriste besplatnu uslugu koju finansira opština, dok ne bude otplaćen zaostali dug.

Valeria Salkai, članica opštinskog veća zadužena za poljoprivredu, Kanjiža: „Registrovani poljoprivrednici imaju pravo da koriste ovu besplatnu hemijsku analizu zemljišta na 5 parcela, takoreći svaka parcela ne može biti veća od 5 hektara, jer ako je veća, računa se kao još jedan uzorak. Dakle, ovako poljoprivrednici moraju da preračunaju za koju parcelu žele da se izvrši hemijska analiza zemljišta."

Dokumentacija potrebna za prijavu mora da sadrži tačan katastarski broj parcela, unapred pripremljen četvorogodišnji plan setve, jedinstveni matični broj građana (JMBG) podnosioca zahteva i broj gazdinstva (BPG). Saradnici Poljoprivredne stručne službe Senta vrše prikupljanje prijava. Može se prijaviti kod stručne službe na brojeve telefona 024 / 811-846 ili 062 / 785-528 dok se ne popune date zalihe, a najkasnije do 31. oktobra.

Kanjiža
hemijska analiza
poljopivreda

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000