Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Opštoj bolnici Senta razvoj umesto rezova

2021.02.28
16:49
2021.03.01
17:41
Forrás
Pannon RTV
U Opštoj bolnici u Senti se ipak ne očekuju nikakve redukcije. Zahvaljujući podnesku Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara i reakciji nadležnih doći do promena u Nacrtu plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova Srbije.

Reforma zdravstvenog sistema R. Srbije takođe obuhvata i Opštu bolnicu Senta. Prema tom planu osnovao bi se Severnobanatski zdravstveni centar, što bi značilo spajanje Zdravstvenog centra Senta i Zdravstvenog centra Kikinda, a kasnije bi se pod upravljanjem novoformiranog jedinstvenog centra našle i zdravstvene ustanove iz Ade, Čoke, Kanjiže i Novog Kneževca. Nakon kritika na račun Nacrta plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije (Masterplan), javna rasprava je produžena. Prema trenutnom stavu, male su šanse da će Opšta bolnica Senta biti redukovana. Kreatori ovog Masterplana su obećali da će uzeti u obzir demografsku strukturu, kao i ulaganja, te one specijalističke ambulante i ustanove gde liste čekanja nisu duge i koje dobro funkcionišu, neće biti predmet restrukturiranja, već će ih dalje razvijati – rekla je u telefonskom razgovoru dr Emeše Uri, direktorka Domova zdravlja Sombor i član Izvršnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

"Konkretno, u vezi sa Opštom bolnicom Senta, u ime Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara, zajednički smo sastavili niz primedbi, predloga i kritika zašto smatramo važnim da se ova bolnica ne sme degradirati, naprotiv, treba je razvijati. Na ovom smo sastanku takođe imali priliku da lično razgovaramo sa tvorcima ovog projekta i uverili su nas da će vrlo pažljivo preispitati ovaj nacrt i već imamo uverenje da su naši argumenti vrlo snažni i opravdani. I zbog toga neće biti degradacije ove ustanove, dakle u izmenjenom Nacrtu, neće biti reči o tome, već će biti ostavljena mogućnost da se razvija. " rekla je dr Emeše Uri.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Atila Juhas, član Opštinskog veća Sente zadužen za oblast kulture i obrazovanja, početkom nedelje dao je izjavu o ovoj temi. Takođe je i on potvrdio da su preduzeti svi potrebni koraci i obavešteni su nadležni da se ta ideja o reorganizaciji ne može podržati ni na koji način.

„Vrlo je važno da smo na vreme reagovali, na pravi način sagledali sve aspekte kako zaista možemo zadržati ovu ustanovu, jer je nama zaista važno da ovo naselje pokraj Tise bude ne samo obrazovni i kulturni centar, već i zdravstveni centar, jer se radi o ustanovi koja je od primarnog značaja ne samo za opštinu i regiju, već i za mađarsku zajednicu u Vojvodini. Stoga smo se ujedinili i zalažemo se za Opštu bolnicu Senta da nastavi da funkcioniše kao i pre, pa čak i uz unapređenje njenog rada." rekao je Atila Juhas, član Opštinskog veća Sente zadužen za oblast kulture i obrazovanja

Lokalna samouprava u Senti u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijarom za zdravstvo radi na razvoju Opšte bolnice Senta. Takođe je završen razvojni plan bolnice, rekao je u četvrtak Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta, u emisiji Panon Televizije pod nazivom "Javni poslovi".

"Naše mišljenje, uključujući i lokalne samouprave, koje gravitiraju prema senćanskoj bolnici, je da bi bolnica u Senti trebala ostati u ovom obliku uz uvođenje razvojnih noviteta."

Cegledi je dodao da Opšta bolnica Senta ima izvrsne stručnjake, poput laparoskopskih operacija, koje se izvode u relativno malo bolnica u Srbiji. Tako će Opšta bolnica Senta opstati, rekao je predsednik ove potiske opštine.

Senta
bolnica
dr Emeše Uri
Atila Juhas
Rudolf Cegledi

Najnovije

19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.