Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

U parlamentu Srbije nastavljena rasprava o rebalansu budžeta

2022.11.08
16:29
2022.11.08
18:26
Forrás
Pannon RTV
Prosečna zarada, minimalna plata i stopa nezaposlenosti – između ostalog ove teme bile su na rasporedu na današnjoj sednici. Poslanici opozicije nisu podržali izmene vezane za budžet, dok je koalicija na vlasti podržala rebalans.

Savez vojvođanskih Mađara podržava predlog rebalansa budžeta – potvrdio je dr Balint Pastor na sednici parlamenta u utorak. Predsednik poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u svom obraćanju govorio je o jednom od najvažnijih projekata koji se tiču Vojvodine.

„Projekat izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte. Predviđeno je 5,8 milijardi dinara više u rebalansu, odnosno u prvobitni predlog budžeta za 2022. godinu. To je zbog toga što su predviđena sredstva i za neke nepredviđene radove da bi se interesi građana u potpunosti poštovali, pošto se kod ovakvih velikih projekata uvek ispostavi da još nešto treba popraviti, neki put ili gasovod izmestiti, ili bilo šta da se uradi da bi građani mogli da žive normalno svoj život.“

Boris Novaković, opozicioni poslanik u republičkom parlamentu kritikovao je iznos za prosečnu zaradu u Srbiji. Političar Narodne stranke smatra da građani ne mogu da prežive sa 640 evra. Novaković je rekao da je čak i 1990. godine kvalitet života u državi bio bolji nego što je danas.

„Ako se vratite u 90-te godine, ministre pronaći ćete podatak da je plata bila šest maraka. Ovo je 100 puta bolje, dakle primerima sve može da se dokaže, da se ospori, ali ako vi ovde uveravate građane Srbije, da oni svoje aspiracije, želje, potrebe, ambicije treba da sabiju u 640 evra, i da zbog toga treba da budu sretni, jer je to ogroman napredak. Mislim da se varate.“

Siniša Mali, ministar finansija na sednici je poredio vrednosti prosečne zarade, minimalnu zaradu i stopu nezaposlenosti sa 2012. godinom. Po tome u 2012. godini bilo je 1,8 miliona zaposlenih građana, dok danas 2,3 miliona stanovnika ima zaposlenje.

„Ne znam kako je to vaših 15.000 dinara, bolje od sadašnjih 40.000 dinara i kako su to građani Srbije tada u vaše vreme, bolje živeli. Kada pogledate neto zarade 2012. godine, one su bile 331 evro, a 2022. biće 720 evra.“

Na Novakoviću kritiku ministar finansija Srbije je reagovao tvrdnjom da je ranije svaki četvrti građanin bio nezaposlen, dok je stopa nezaposlenosti među mladima išla i preko 50 odsto. Danas je mnogo bolja situacija od tadašnje.

Dr. Balint Pastor
Siniša Mali
Boris Novaković
parlament

Najnovije

17:00, Frissítve: 19:02

Hodočasnici na proštenju u Čikšomlju

Održano je proštenje u Čikšomlju. Jedan od najvažnijih verskih i državnih praznika svih Mađara održava se svake godine u Čikšomlju u Erdelju. Stotine hiljada katolika i hrišćana je došlo na mesto događaja.
14:27, Frissítve: 17:19

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.

Najčitanije

Motokros trka u Bačkoj Topoli

Više od pedeset takmičara je nastupilo u sedam kategorija na motokros takmičenju u Bačkoj Topoli. Na poziv domaćina na ovu prijateljsku trku su stigli takmičari iz drugih delova Srbije, kao i Mađarske i Bosne i Hercegovine.

11. Vojvođanski galop na Gradskom hipodromu

Panon televizija će od 12:00 časova direktno vršiti prenos samog otvaranja događaja i kvalifikacione trke. Takođe na Panon televiziji u terminu od 18:10 časova možete pratiti u direktnom prenosu finalne trke.

Dojave o bombama u školama u više gradova

Škole u više gradova u Srbiji dobile su jutros dojave u bombama. Nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je reč o lažnim dojavama u školama u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Gornjem Milanovcu.