Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

U poljoprivredi ključnu ulogu ima kvalitetna proizvodnja

2020-06-25
18:06
Forrás
Pannon RTV
U cilju eliminisanja negativnih uticaja klimatskih promena, kvalitetna proizvodnja, izbor vrhunskih sorti i hibrida, postepeno će u poljoprivrednoj proizvodnji biti u prvom planu.

U Temerinu proizvođači mogu na malim parcelama da pogledaju nova tehnološka rešenja za proizvodnju i karakteristike novih sorti.

Dobra agrotehnika, uravnoteženo snabdevanje hranjivim materijama i adekvatna zaštita biljaka obezbeđuju poljoprivrednicima visoke i stabilne prinose, ali je jednako važno i odabrati pravu sortu. Rudolf Tot, poljoprivrednik iz Temerina veruje u kvalitetnu proizvodnju: „Postoje sorte koje imaju visok sadržaj proteina, odnosno imaju drugačiji sadržaj, i onda na osnovu toga i ja određujem šta ću da sejem. Trudim se da sejem kvalitetnu pšenicu, sarađujem sa jednom firmom koja to već priznaje, tri godine meri sadržaj proteina, i na osnovu toga plaća."

Zbog neravnomerne raspodele kiše, ove godine se u Vojvodini očekuju promenljivi prinosi. U nekim okruzima poljoprivrednici očekuju u proseku svega četiri tone po hektaru, dok u drugima očekuju i osam tona.

Prema mišljenju poljoprivrednog inženjera Zoltana Zelenke, značajni rezultati mogu se postići sa sortama koje su uzgajane u inostranstvu: „Rod je podnošljiv, kvalitet je možda slabiji od starih domaćih sorti, ali prinos je dobar. Cena baš i ne obećava, zato, ono zbog čega mi proizvodimo je rotacija useva, je se nakon toga druga kultura, kukuruz, soja, repa, lakše može uskladiti, prvenstveno zbog toga proizvodimo pšenicu."

Stručnjaci zagovaraju upotrebu obeleženog semena, jer je to osnov za postizanje dobrih sadržajnih vrednosti - rekla je Anamarija Petrak, distributer semena: „Nove sorte pšenice, koje dolaze iz inostranstva i koje imaju novu genetiku, raspolažu sa visokim prinosom i izvanrednim kvalitetom, i kao takvi u potpunosti zadovoljavaju potrebe pekarske industrije. U Srbiji postoji samo nekoliko kupaca, koji prilikom preuzimanja uzimaju uzorak, isti analiziraju i razdvajaju ga po kvalitetu i na osnovu toga i plaćaju cenu."

Stručnjaci su takođe istakli da se prilikom izbora sorte moraju uzeti u obzir i karakteristike zemljišta na određenom području, a dopunu hranjivih sastojaka treba vršiti na osnovu rezultata analize.

poljoprivreda
kvalitet
proizvodnja
hibrid
sorta
snabdevanje
pšenica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije