Ugrás a tartalomra
Brnabic, Orbán
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

U ponedeljak, zajednička sednica vlade Srbije i Mađarske u Subotici

2019-04-14
13:57
2019-04-14
15:54
Prema ranije najavljenom programu sednica vlada počinje u 10.15 h. Od 12.15 h je potpisivanje bilateralnih sporazuma, nakon čega će premijeri obe države davati izjave za medije.

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske biće održana u hotelu Galerija u Subotici. Prema najavljenom programu prvo se sastaju premijeri Srbije i Mađarske Ana Brnabić i Orban Viktor. Istovremeno počinju bilateralni razgovori ministara dve zemlje. Između ostalog razmatraće pitanja graničnih prelaza i razvoja železnice.

Sve je spremno za zajednički sastanak dve vlade u Subotici. U više ulica u centru grada postavljene su srpske i mađarske zastave. Ministar za inovacije u Vladi Mađarske Laslo Palkovič u martu je već razgovarao o detaljima zajedničke sednice dveju vlada sa Ištvanom Pastorom predsednikom SVM. “Potpisaćemo sporazum o saradnji u oblasti ekonomskog razvoja, sporazum o razvoju istraživanja, inovacija, razvoju tehnologije i više sporazuma o saobraćaju, dogovorili smo sve detalje” rekao je Laslo Palkovič.

Zatim je Laslo Palkovič u Beogradu razgovarao sa Zoranom Mihajlović, ministrom građevinarstva u Vladi Srbije, između ostalog o ubrzanju prometa na graničnim prelazima, razvoju železnice koje se tiču Srbije i Mađarske kao i o korišćenju plovnih puteva koji povezuju dve zemlje.

Ištvan Pastor je u jutarnjoj emisiji Subotičkog mađarskog radija govorio o zajedničkoj sednici. Naglasio je da će stranke potpisati više od deset unapred pripremljenih sporazuma. “Postoji realna šansa da se potpišu i pripremljen sporazum o obnovi pruge Segedin-Subotica, ima još nacrta po pitanju rečnog saobraća po Tisi, brizi o vojnom groblju, priznavanju diploma i sličnim temama. Stoga želim da istaknem da će se veliki broj nacrta iz mnogih sfera staviti na stolove dveju vlada, za koje mislim da će biti potpisani.”

Događaj uživo prenosi RTV Pannon i Subotički mađarski radio. Zajedničku sednicu vlada Mađarske i Srbije u ponedeljak naša medijska kuća će pratiti i redovno izveštavati o sledu događaja.

sednica vlade
zajednička sednica

Slične vesti

Najnovije

20:28

Teranje zime u Padeju

Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće
15:33, Frissítve: 19:59

Poznati glasovi u Zenti

Mali broj budimpeštanskih pozorišta može se pohvaliti sa toliko poznatih sinhronih glasova, kao što je to slučaj sa Novim pozorištem. Njihova predstava "Ljudi glasovi" govori o toj profesiji.
16:47, Frissítve: 19:59

Festival kobasica u Belom Blatu

U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.

Najčitanije

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Od sutra do 21. februara obustava rada školskih i predškolskih ustanova a u Vojvodini zbog epidemije gripa - objavila je vest Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na svom internet portalu.

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.