Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

U pripremi mađarsko-srpski rečnik u izdanju Izdavačkog zavoda „Forum"

2022.05.13
18:49
Forrás
Pannon RTV
Internetska verzija prvog toma mađarsko-srpskog rečnika biće dostupna tokom leta pod pokroviteljstvom Izdavačkog zavoda „Forum" iz Novog Sada, a početkom sledeće godine će biti izdata i štampana verzija dvotomnog rečnika.

Na prevodilačkom savetovanju, koji je održan pod pokroviteljstvom Mađarskog nacionalnog saveta, tema je bila novi rečnik koji je u pripremi.

Nakon srpsko-mađarskog rečnika objavljenog 2016. godine, Izdavački zavod Forum sada radi na pripremi mađarsko-srpskog rečnika. Materijal za prvi tom je već uveliko završen, radnu verziju žele da usaglase sa stručnjacima.

Gabor Virag, direktor Izdavačkog zavoda „Forum", Novi Sad: „Za razliku od srpsko-mađarskog rečnika - gde smo morali da se fokusiramo samo na uređivanje gotovog rukopisa - sada moramo i sami da pripremamo rukopis. Najveći zadatak je bio sastaviti tim stručnjaka, što se i dogodilo 2019. godine."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Trenutno četvoro izrađuju pisane članke. Svoj rad temelje na Priručniku za tumačenje mađarskog jezika i traže ekvivalente od reči do reči u srpskom jeziku.

Emeše Rajšli, predsednica uredništva: „Možda je još zanimljivije da bismo mi voleli da se u rečnik uvrste i tzv. vojvođanizmi, dakle reči ili varijante za koje smatramo da su deo vojvođanskog mađarskog narodnog jezika, jer se ovaj vojvođanski mađarski govor definitivno razlikuje od mađarskog jezika u samoj Mađarskoj."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Predstavljanje mađarsko-srpskog rečnika otkriva da je Izdavački zavod „Forum" već napravio izvrstan posao u izradi prethodnog rečnika, te da ima takav tim istraživača i urednika koji mogu sastaviti rečnik, rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, pre savetovanja. "Umesto planiranih 32.000 reči, u novi rečnik će biti zavedeno gotovo duplo više reči. A sve to upućuje na to da možemo zajedno sa ovdašnjim srpskim piscima stručnih rečnika, pre svega sa Maticom srpskom i nadležnim institucijama u Beogradu, da izgradimo mogućnost da se mađarsko-srpski rečnik jednog dana dovrši."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Prema planovima, internetska verzija mađarsko-srpskog rečnika biće gotova u roku od nekoliko meseci, a celo štampano dvotomno izdanje rečnika će biti dostupno početkom sledeće godine.

mađarsko-srpska
Mađarsko-srpski
rečnik

Slične vesti

Najnovije

17:30, Frissítve: 17:47

Haj-tek škola u Bečeju

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Bečeju otvorena je savremena, digitalna učionica. Ova obrazovna ustanova je na konkursu „Haj-tek škola”, Grupacije „Mesaroš”, dobila sredstva u visini od 30 miliona forinti.
12:15, Frissítve: 17:02

Kabare u Čoki

Ženski hor Kulturno umetničkog društva „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva, predstavio je u sredu uveče, u Domu kulture u Čoki, svoju predstavu pod nazivom „Kabare”.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.