Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

U rodnom selu čeka jagnjeći paprikaš

2019-09-01
20:20
2019-09-02
09:01
Forrás
RTV Pannon
Treći put je organizovano takmičenje u kuvanju jagnjećeg paprikaša u Doroslovu.

Na događaj je došlo oko 150 posetilaca. Među njima mnogi već ne žive u svom rodnom selu, ali uvek rado dođu na ovakve susrete.

Problem emigracije nije zaobišao ni Doroslovo, selo u zapadnoj Bačkoj. Međutim, radost ponovnog susreta mnoge privlači, pa povremeno posete svoje rodno mesto. Jedan od ciljeva ove manifestacije je upravo to. Ovaj put je došao kući i Bela Kovač, koji trenutno živi u Mađarskoj: „Otišao sam pre 26 godina, i od tada sam možda deset puta bio tu. Čudno je. Nikoga ne poznajem. Sve se promenilo, kao i ja.”

U 17 kotlića se kuvalo tradicionalno jelo. Meštani su ispričali šta je njihova tajna, šta sve treba staviti u paprikaš. „Kad se sve stavi, treba dugo kuvati, dok ne bude mekano. Paprikaš je dobar, kada ima gust saft i lepu boju” - kaže Maria Heđbeli.

U velikim gradovima, tako i u Budimpešti teško je doći do jagnjećeg paprikaša. Monika Dioši, koja već 26 godina živi u Mađarskoj, kada dođe u Vojvodinu, obavezno jede domaću hranu: „Leti sam uvek ovde, na sreću posao mi to dozvoljava. Osim toga dolazimo i praznicima, a ne izostavljamo ni balove koji se organizuju u zapadnoj Bačkoj. Već drugi put učestvujemo na takmičenju u kuvanju jagnjećeg paprikaša u Doroslovu.”

Inače ovo takmičenje je završni događaj na letnjim manifestacijama u Doroslovu. „Ove godine je akcenat bio na sportu. Kuglaški klub „Alvég” u Doroslovu slavi 10 godina postojanja. Održano je i otvoreno prvenstvo u kuglanju. Osim toga Doroslovo-Bike Klub je organizovao biciklističke i pešačke ture” - ređa događaje u selu Timea Lennert Moger, predsednik Dečijeg kutka.

Letnju manifestaciju je podržala mađarska vlada, ali su meštani takođe dali svoj doprinos.

Doroslovo
jagnjeći paprikaš
kuvanje
takmičenje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije