Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Senti će biti mesta za 330 srednjoškolaca

2022.05.18
17:56
2022.05.18
18:12
Forrás
Pannon RTV
Sve učenike koji od septembra žele da nastave školovanje u srednjim školama u Senti čeka širok izbor mogućnosti.

U klupama četiri srednje škole u Senti može da nađe mesto 330 učenika i to u Senćanskoj Gimnaziji, Gimnaziji za talentovane učenike sa domom „Boljai”, Ekonomsko- trgovačkoj školi i Srednjoj medicinskoj školi, 240 učenika na mađarskom nastavnom jeziku i 90 učenika na srpskom nastavnom jeziku.

Pannon RTV

Pre predstavljanja upisnih kvota, Eva Ujhazi, direktorica Gimnazije Senta, je izvestila da reforma gimnazija uključuje i obaveznu državnu maturu koja će se održati za dve godine. Među sada već učenicima drugog razreda, je u vezi s tim sprovedena probna matura iz maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta. Prema anketama, testovi iz matematike su se pokazali kao izuzetno teški: „Gimnazija Senta će upisati tri prva razreda, konkurs je već objavljen. Biće jedan razred na srpskom nastavnom jeziku, na opštem smeru, dva na mađarskom nastavnom jeziku od čega jedan na opštem smeru i jedan na društveno-jezičkom smeru."

Pannon RTV

Zoltan Nađ Abonji, direktor Srednje medicinske škole Senta, je rekao da se od jeseni očekuje 90 učenika koji će pohađati nastavu u tri razreda na već uobičajenim smerovima. Novost je, međutim, da se iduće školske godine otvara smer za medicinsku sestru-vaspitača: „Svi koji završe moći će da se zaposle u vrtićima i jaslicama, jer ovde nedostaje kvalitetan kadar, pa smo od okolnih institucija dobili veliku podršku da otvorimo ovaj smer, ali nećemo još u narednoj školskoj godini otvoriti redovan smer, samo čekamo zainteresovane za prekvalifikaciju."

Pannon RTV

Aniko Žiroš Jankelić, direktorica Srednje ekonomsko-trgovačke škole, je kazala da 90 učenika takođe može da nastavi školovanje u ovoj školi i to na dva smera službenik u bankarstvu i osiguranju i finansijski administrator. U školskoj godini 2022/2023. godine u Gimnaziji za talentovane učenike sa domom „Boljai", 60 učenika će imati priliku da nastavi školovanje na tri već uobičajena smera: matematika, informatika i likovna umetnost, objasnila je direktorica Gizela Čikoš Pajor na konferencija za novinare.

srednjoškolci
Senta

Najnovije

14:31

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.