Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U Senti obeleženo sećanje na mađarsku revoluciju 1956.godine

2021.10.22
16:13
2021.10.22
17:33
Forrás
Pannon RTV
Svečanim programom u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu juče je obeležena 65. godišnjica izbijanja revolucije 1956. i borbe za slobodu i njenih heroja.

Kod spomen-ploče dr Martona Rajkija, poreklom iz Sente, mučenika i žrtve odmazde nakon mađarske revolucije i borbe za slobodu 1956. godine, okupljeni su odali počast u dvorani Gradske kuće u Senti.

U svom istorijskom prikazu, Tibor Pataki, profesor istorije u senćanskoj gimnaziji, prisetio se herojske borbe mađarskog naroda.

"Revolucija 1956. je čudo evropskog naroda koji voli slobodu. Bilo je to čudo jer je tih nekoliko dana promenilo istoriju. Suočili su se s jednom od najmračnijih ubilačkih diktatura na svetu, komunističkom samovoljom. Svet je mogao da nauči da nema jače sile od želje za slobodom. 1956. godine su se suočili div u čoveku i nečovečnost skrivena u divu."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nakon polaganja venaca komemoracija je nastavljena svečanim programom pod nazivom „Postojim, ostao sam ovde sa krajolikom u ruksaku". Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta, u svom svečanom govoru je istakao: „Zapamtite, sloboda se može steći, ali se ona može sačuvati samo ako svako preduzima i obavlja svoj posao dan za danom, savesno i sa poštovanjem i najbolje što može. Na današnji dan se prisećamo zajedništva nacije, junaštva, hrabrosti nacije iz koje i mi moramo crpeti snagu, jer samo zajedničkim snagama možemo ostaviti iza sebe ovo teško razdoblje za sve i kao nacija možemo planirati i stvarati budućnost."

U kulturnom programu su učestvovali  grupa „Mečevirag", te folklorna grupa „Sikra" i „Išpilang" Kulturno-obrazovnog centra „Turzo Lajoš".

Mađarska
revolucija '56
revolucija

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.