Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Senti održan pomen na žrtve holokausta

2021.04.25
19:38
2021.04.25
19:45
Forrás
Pannon RTV
Senćanska jevrejska zajednica, koja je pre holokausta brojala skoro dve hiljade članova, bila je priznata ortodoksna jevrejska zajednica u to vreme, naglasio je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
Pannon RTV

Nakon govora na događaju koji je održan na lokalnom jevrejskom groblju, predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta, opštine Senta i Saveza jevrejskih opština Srbije su položili vence u znak sećanja.

„Većina Jevreja iz Sente je izgubila živote u gasnim komorama. Posleratna jevrejska zajednica je bila samo bleda slika nekada vrlo aktivne zajednice, a danas, nakon 77 godina, jevrejska zajednica u Senti više ne postoji, ostalo je tek nekoliko jevrejskih porodica." - rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Senta
pomen
žrtva
holokaust
Robert Sabadoš
jevrej
zajednica
Mađarski Nacionalni Savet
Savez jevrejskih opština Srbije

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.