Ugrás a tartalomra
Panon RTV

U Severnoj Bačkoj sve učestalija pojava afričkih migranata

2020.09.13
08:20
2020.09.13
08:25
Forrás
Panon RTV
Migranti se sve više gomilaju na srpsko-mađarskoj granici u severnoj Bačkoj, među njima i sve više afričkih migranata.

Stotine njih čekaju da pređu na teritoriju Europske unije. Većina je još uvek u Horgošu, ali migranti su se ponovo pojavili i u Martonošu, odakle su ih sredinom sedmice nekoliko puta policijske snage prikupile i prevezle u prihvatni centar u Subotici i Kikindi.

Migranti koji se skrivaju na periferiji grada i u napuštenim zgradama odlaze u kupovinu u centar Horgoša. Prema rečima Eržebet Pap, nepozvani gosti sve su veći problem lokalnog stanovništva.

"Oni ostavljaju smeće, prljaju okolinu, ima ih puno. Odlaze u kuće, u voćnjake, otkidaju voće, sve gaze, čuli smo takve stvari."rekla je Eržebet Pap.

Kad smo bili na terenu, čovek iz obezbeđenja u jednoj od trgovina izbacio je afričkog imigranta jer nije hteo da čeka red kod kase i posvađao se s lokalnim kupcima.

Pannon RTV

Jedan od mladića Sirijaca rekao je da ni na koji način nije mogao doći do Mađarske, iako je to nekoliko puta pokušao. Zajedno sa prijateljem pod okriljem noći pokušava preći granicu. Njegov je brat uspeo doći do Nemačke, a on već pešači tri dana.

"Želim ići u Nemačku. Došao sam iz Sirije, znate, tamo je rat. Ne mogu tamo živeti. Želim ići u Nemačku."rekao je migrant iz Sirije.

Još uvek ima mnogo migranata u napuštenim zgradama bivše jugoslavenske granične straže na nekadašnjem zatvorenom graničnom prelazu Horgoš-Reske. Obično se odvaže da izađu kad odu po hranu ili vodu. Prema rečima lokalnog stanovništva, grupe od 30 do 40 ljudi skrivaju se u napuštenim salašima i njihovim voćnjacima na periferiji Horgoša. Nedaleko od mađarske granične ograde,videli smo nekoliko migranata kako prelaze nadvožnjak, i hodaju prema Horgošu, oni su deportovani iz Mađarske.

Pannon RTV

"Otišli bismo u Mađarsku, a odatle u Nemačku. Međutim, u Mađarskoj su nas uhvatili i poslali nazad u Srbiju."rekao je migrant.

Mala grupa prošetala je iz smera Horgoša prema Martonošu u subotu rano popodne. Našoj ekipi su pokazali ozlede koje su zadobili kad su se pokušale popeti preko mađarske granične ograde, koja je takođe bila zaštićena žicom, s koje su prema njihovim tvrdnjama pali. Još jednom, migranti su svakodnevni gosti u Martonošu, a kad smo posetili centar naselja, zatekli smo dva migranta kako upravo ručaju. U poslednje dve nedelje sve je više ilegalnih migranata u selu, požalio se Gergelj Horvat, predsednik mesne zajednice Martonoš. Dodao je da policija Mađarske prikuplja migrante poslednjih dana uz pomoć policajaca iz Kanjiže i policijske uprave Kikinda.

"Nažalost, bilo ih je puno u ove dve nedelje, pa su ulazili u napuštene kuće, stalno sam morao zvati policiju, ili su kasnije zvali građani, svima sam dao telefonski broj, objavili smo ga na Fejsbuku kako bi znali telefonski broj policije, da ne zovu mene, već da odmah mogu izvršiti prijavu policiji. Ilegalne migrante policija obično prevozi iz Martonoša u prihvatne centre u Subotici i Kikindi." 

migranti
Horgoš
Martonoš

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.