Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

U Severnom Banatu i dalje ima mnogo migranata

2020.08.03
07:07
2020.08.03
07:13
Forrás
Pannon RTV
U mestima Majdan i Rabe gotovo da nema praznih kuća, koje na duže ili kraće vreme nisu nastanili migranti.

Meštani su bespomoćni, ko od njih može, svoje imanje čuva sa psom ili su na vrata i prozore montirali rešetke.

U mestima Majdan i Rabe ima puno praznih kuća, kao što je i ova iza mene. Migranti su tu već skinuli i kapiju. Meštani kažu da imaju puno problema sa migrantima, jer oni ne samo da provaljuju u objekte, već kradu i plodove iz bašta.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Antal Sulj je takođe već imao problema sa migrantima. Ovaj čovek, koji živi u Majdanu, ove godine više ne mora da bere paradajz i papriku, pošto su migranti već skinuli skoro ceo rod, jedan deo još u poluzrelom stanju. Antal čuva svoju kuću sa psom, jer je u selu konstantno prisustvo migranata: „Ovde u selu je situacija veoma loša. Čak i ispred prodavnice tokom noći, kradu i ovde u komšiluku pale vatru. Ovo je grozno. Zovemo policiju, ali oni kažu da ništa ne mogu učiniti. Oni su ovde u Majdanu svake večeri, od pola devet, ispred prodavnice. Budite ljubazni i snimite i to, kako izgleda prednji deo prodavnice, šta migranti ostavljaju iza sebe."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

U nedelju, rano popodne, prodavnica u selu nije radila, ali migranti nisu bili daleko. Uselili su se u zgradu pored, njih dvadesetak. Kad je naša ekipa bila tamo, upravo su pripremali ručak. Jedan od njih je rekao da čine sve što mogu da stignu u Mađarsku preko Rumunije, ali do sada to nisu uspeli: „Mi smo u Majdanu deset dana. Išli bi prema Rumuniji, ali nas rumunska policija vraća ovde."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Migranti iza sebe, u kućama koje nastanjuju, ostavljaju veliku količinu smeća. Pojedinci svoje vrednosti čuvaju tako da na prozore i vrata objekata postavljaju rešetke, ali ponekad čak ni to ne pomaže.

migranti
Rabe
Majdan

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon