Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

U Somboru obeležen Dan grada

2020-02-17
19:35
2020-02-17
19:40
Forrás
Pannon RTV
Na centralnoj proslavi prisutna su između ostalog podsetili na formiranje prvog uređenog parka u Somboru, a predstavljena je i istorija Somborskog pevačkog društva.

Marija Terezija je 1749. Godine, za 150 hiljada zlatnika podigla Sombor u rang slobodnog kraljevskog grada. O tome su se između ostalog podsetili prisutni na centralnoj proslavi, koja je održana u ponedeljak u somborskom Narodnom pozorištu. Tom prilikom je predstavljena i istorija Somborskog pevačkog društva.

Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika, Sombor: „Znamo da nije jednostavno da jedno društvo opstane 150 godina, uprkos svim istorijskim događajima. Zbog toga veliko priznanje pripada ljudima koji su vek i po radili u društvu. Takođe su se bavili i decom. Oni su tokom svog postojanja dobili mnoga priznanja, pa je izuzetno važno da ove godine obeležimo ovu godišnjicu, i to u okviru proslave Dana grada."

Javor, lipa, dud i platan. Na trgu ispred Somborske železničke stanice je sredinom devetnaestog veka posađeno ukupno 32-e vrste drveta.  Ozelenjavanje u Somboru traje od tada, istaknuto je na svečanosti. Ove godine će jedan noviji kvart u Somboru postati bogatiji sa zelenim pojasom.

Atila Pribila, zamenik gradonačelnika Sombora: „Gradonačelnik Bene Čihaš je pre 120 godina ozelenio grad. Tada je već postojao jedan park koji je nastao pre 160 godina. Praktično je to u ovom našem kraju bio prvi uređeni prostor gde su bile klupe, drvoredi i gde su građani mogli da se odmore pod senkama drveća. Grad je na prelazu iz devetnaestog u  dvadeseti vek ozelenjen uz pomoć baštovana iz Bugarske."

Na proslavu Dana grada došli su i gosti iz bratskih gradova Sombora, iz Kišpešta i Baje u Mađarskoj. Proslava u gradu u Zapadnobačkom okrugu trajala je četiri dana.

Sombor
Atila Pribila
dan grada

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test