Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

U Srbiji će vakcina protiv koronavirusa biti besplatna

2020-07-30
13:47
Forrás
Pannon RTV
Vakcina protiv koronavirusa biće spremna do novembra i biće dostupna u Srbiji. Tome se nada predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić je u svom današnjem televizijskom govoru istakao da Srbija pregovara sa dve države, sa dve firme oko vakcine za koronavirus. Kako je rekao: Srbija daje sve od sebe da bude među prvih dvadeset zemalja na svetu koje će nabaviti vakcinu. Prema Vučićevim rečima, kupovina vakcine koštaće državu mnogo novca, ali će se oni truditi da vakcinu građanima daju besplatno.

Verujem da ćemo pobediti epidemiju i da će situacija u bolnicama biti bolja - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare. On je dodao da su mu do deset sati ujutro saopštili mnogo bolje brojke nego ranije. Ponovo je skrenuo pažnju na važnost poštovanja epidemioloških mera, odnosno rekao je da se još uvek radi veliki broj testova, i da smo po tome među prvima u Evropi.

Predsednik Srbije je istakao da se broj novozaraženih smanjuje iz dana u dan, i ponovio je da se u Srbiji registruje veliki broj zaraženih zbog toga što se svakodnevno radi više od deset hiljada testova, a prema zakonu velikih brojeva, više testova otkriva više zaraženih.

On je izrazio nadu da ekonomske posledice epidemije u Srbiji neće biti tako ozbiljne kao u ostalim zemljama, a to njegovo očekivanje za sada potvrđuju i ekonomski pokazatelji.

On je dodao da vlada danas odlučuje o drugom krugu ekonomske pomoći, u okviru kojih bi država podržala mala i srednja preduzeća još dva meseca, isplatom 60 odsto minimalne zarade po radniku.

On je skrenuo pažnju na to da se Srbija nalazi pred veoma teškim periodom, kada su u pitanju pregovori u Briselu, ali da će u pogledu epidemije koronavirusa situacija uskoro biti lakša i da bi Srbija, kada je privreda u pitanju, ove godine trebalo da nadmaši većinu evropskih zemalja.

Aleksandar Vučić
vakcina
koronavirus

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.