Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U Srbiji sutra počinje popis stanovništva

2022.09.30
14:58
2022.10.01
15:15
Forrás
Pannon RTV
U višenacionalnim sredinama, zbog jezičke barijere, asistenti će pomagati anketarima.

Savez vojvođanskih Mađara moli sve da puste anketare, jer postupaju u skladu sa zakonom, te da odgovore i na pitanja o nacionalnoj pripadnosti. Savez vojvođanskih Mađara pokreće kampanju za rad što boljeg sprovođenja popisa stanovništva putem velikih plakata i kratkih filmova.

Pannon RTV

Pitanja o stanovništvu, domaćinstvu, privredi, uslovima stanovanja, energetskoj efikasnosti i digitalnim veštinama su uključena u upitnik koji se ispunjava tokom popisa. U Evropi se popis stanovništva organizuje svakih 10 godina. Trebao je biti 2020.godine, ali je odložen za ovu godinu zbog epidemije korona virusa. Popis je regulisan zakonom, pa je za njegovo sprovođenje u Srbiji nadležan Republički zavod za statistiku. Anketari u skladu sa zakonom idu od kuće do kuće. Nemojte se iznenaditi ako dođu po dvoje, jer na području Vojvodine, rad anketara pomaže oko 100 asistenata, ukoliko je to potrebno. Asistenti mogu prisustvovati zbog jezičkih barijera. Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je na svojoj konferenciji za novinare naglasio, da niko neće biti u nepovoljnom položaju odgovarajući na pitanja o nacionalnosti.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a: „Ova pitanja o nacionalnoj pripadnosti nisu samo estetska pitanja, ona imaju i praktično značenje, jer borba za različita prava, uspostavljanje različitih prava, mogućnost življenja s različitim pravima često su rezultat ovih brojeva. Na primer, da li je jezik neke nacionalne zajednice u službenoj upotrebi u nekoj lokalnoj samoupravi, to zavisi od toga koliko pripadnika određene nacionalne zajednice živi u nekoj lokalnoj samoupravi, a to se ne broji, već se uzimaju u obzir statistički podaci, a statistički podaci su rezultat popis stanovništva koji se sprovodi na svakih deset godina.”

Pannon RTV

U slučaju manjinskih zajednica posebno su važna četiri pitanja. To su pitanja o državljanstvu, nacionalnosti, maternjeg jezika te verskoj ili konfesionalnoj pripadnosti.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a: „Hteo bih jasno da kažem da se podrazumeva da smo mi vojvođanski Mađari državljani Republike Srbije. Državljanstvo se ne sme mešati sa nacionalnom pripadnošću. Što se tiče državljanstva, ako neko ima dvojno državljanstvo, neka se izjasni. Niko neće imati negativnih posledica ako kaže da uz državljanstvo Srbije ima i mađarsko državljanstvo, ili u nekom drugom kontekstu ako neko ima hrvatsko državljanstvo ili neko drugo državljanstvo.”

Pannon RTV

Upitnici su jedinstveni i anketari ih ispunjavaju elektronski radi brže obrade. Na pitanja možemo odgovoriti i telefonom, ako se to ne može ličnim prisustvom rešiti, a osobe koje žive na istoj adresi takođe mogu da izdiktiraju podatke od svojih ukućana, tako da to nije neophodno lično.

popis stanovništva
Savez vojvođanskih Mađara
Ištvan Pastor

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.