Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

U Srbiju vraćena ukradena slika

2022.08.19
12:28
2022.08.19
16:48
Forrás
Pannon RTV
Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Slika je izrađena  po originalnoj fotografiji povodom 40-to godišnjice Crkveno-narodnog sabora održanog 2. aprila 1861. godine. Na slici se nalazi 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenih i političkih poglavara kao i građana. Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine: „Ona je dakle delo Vlaha Bukovca, čuvenog slikara, ko ima izuzetno kvalitetne slike. Ova slika ne spada u taj vrhunski domet, ali ono što se na njoj nalazi je zapravo neprocenjiva vrednost za srpski narod."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Slika dimenzija 122x192 centimetra, ukradena je 1993. godine zajedno sa još tri slike iz zamka Dunđerski u Čelarevu. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade: „Na slici se nalazi Patrijarh Rajačić, Svetozara Miletića i brojni drugi velikani srpske Vojvodine, 82-ca koji su zapravo vodili ideju jedinstva, ideju zajedništva, i onu ideju koja je krunisana u novembru 1918. godine, ideju prisjedinjenja Vojvodine i Kraljevine Srbije. Slika ima izuzetni simbolički značaj, od 1993. godine kada je nestala bila je jedna vrsta rane."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Slika je pronađena prošlog avgusta u Švajcarskoj, kada su hteli da je prodaju za 600.000 evra. U Beogradu su uhapšene tri osobe, dok je jedan Švajcarac pod istragom. Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije: „Želim još jednom da se zahvalim operativcima, da se zahvalim tužilaštvu za organizovani kriminal, koji je bio toliko uporan, nije zaboravljao, zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova doveo je do toga da je danas, ova veliko kulturno-istorijska zamenitost ponovo na raspolaganju svim građanima Srbije."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Slika zvana "Blagoveštenski sabor 1861.godine" uskoro će biti deo stalne postavke muzeja.

slika
ukradena slika
Vlaho Bukovac

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.