Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

U Srbobranu obeležena 79. godišnjica Racije u Bačkoj

2021.01.04
18:54
Forrás
Pannon RTV
Centralni pomen u znak sećanja na nevine žrtve Racije 1942. godine, započelo je parastoso, koji je služio episkop bački Irinej.

Na komemoraciji je govorio predsednik opštine Srbobran. Radivoj Debeljački je naglasio da je važno sećati se, kako se događaji poput Racije u Bačkoj više nikada ne bi dogodili.

„Sećajući se ljudi čiji su životi nasilno ugašeni, ne samo da odajemo poštovanje, već učimo i lekciju o tome, da se to nikada više ponovi i da ljude ne razlikujemo na osnovu etničke pripadnosti, već na osnovu toga ko je čovek, a ko nije. Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta i skladan život svih naroda na ovim prostorima, kojih se moramo pridržavati, razumevajući istoriju, poštujući sve žrtve, bez obzira na čijoj su strani."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, rekao je na događaju da je sećanje na žrtve Racije podsetnik i upozorenje na zločin koji se nikada ne sme ponoviti.

„Srpski i mađarski narod, posebno poslednjih godina, uveren sam, gradi čvrst temelj i sve vidljiviju čvrstu kuću zajedničke budućnosti. Takva budućnost mora da ima sve više uzora, i imaće, u velikim primerima zajedničke prošlosti, ali sa druge strane, sećanje na žrtve mora biti i upozorenje za to, da ta kuća u budućnosti bude čvrsta i zasnovana na istini."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Na kraju komemoracije, Radivoj Debeljački, Igor Mirović i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, položili su vence na spomen ploču koja se nalazi na zidu lokalne Srpske pravoslavne crkve.

Odgovorni za Raciju, izvedeni su pred lice pravde još 1943. godine u Mađarskoj pod režimom Hortija. Posle Drugog svetskog rata Budimpešta je izručila glavne krivce Jugoslaviji, gde su pogubljeni kao ratni zločinci.

2013. godine Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik Srbije i Janoš Ader, predsednik Mađarske, zajednički su odali poštu u Čurugu žrtvama dva naroda, u duhu istorijskog pomirenja. U svom ranijem govoru u srpskom parlamentu, mađarski šef države se izvinio za zločine koje su Mađari počinili tokom Drugog svetskog rata.

Srbobran
racija
sećanje
Igor Mirović
Ištvan Pastor

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!