Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U sredu premijera u Novosadskom pozorištu

2022.01.10
21:00
Publika će moći da pogleda predstavu koja se temelji na romanu Dostojevskog, Idiot, koja je bila planirana za protekli decembar, ali je zbog korone prolongirana.

Gabor Pongo igra glavnu ulogu, Miškina, kojeg zbog svoje dobrote, jednostavnosti i otvorenog srca ljudi omalovažavaju i smatraju ga budalom. On kaže da je protekli perod od dva meseca bio emotivno iscrpljujuć, dve nedelje nije pratio vesti. Teško je ostati otvorenog srca, dobre duše i čistim sada u svetu, u realnom svetu kao što je to Miškin, tako da je to izazov u svakom pogledu – dodao je.

Pannon RTV

Komad je na scenu postavio Andrej Cvetanovski, režiser skopskog Teatar Komedija koji kaže da uvek kada se književno delo postavlja na scenu, treba da se odreknu mnogo toga, ali je zadržava suština, a to su iskušenja u koje glavni junak upada između tame i svetla, dobra i zla.

Pomenuto delo koje se satoji iz više stotina stranica i četiri toma adaptirao je Robert Lenard, uz pomoć glavnog junaka i režisera. On kaže da je izuzetno teško od toga napraviti funkcionalnu strukturu, a da ostane fokus na tome da postoji ljubavni četvorougao o kojem roman govori.

Pannon RTV

U komadu nastupa gotovo ceo ansambl Novosadskog pozorišta, dopunjen studentima Akademije Umetnosti. Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel kaže da je većina njihovih glumaca na takvom razvojnom nivou da ovakvo delo mogu realizovati ne samo kvalitetno već da to predstavlja i doživljaj. Dakle, zrelost ansambla već zahteva da takve komade postavljaju na scenu – dodao je direktor.

Premijera se daje u sredu od 19 časova u Novosadskom pozorištu, a repriza 27. januara.

Novosadsko pozorište
premijera

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.