Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

U Staroj Moravici održan pomen Ferencu Čubeli, prvom predsedniku SVM-a

2022.11.27
19:56
2022.11.27
20:03
Forrás
Pannon RTV
U Staroj Moravici je održan pomen Ferencu Čubeli, prvom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara, polaganjem venaca povodom 27. godišnjice njegove smrti.

Izrazili su divljenje njegovoj individualnosti i delovanju kao političkog vođe, njegovoj ličnost, borbenost i snazi koja mu je davala istrajnost. Venac je takođe položen i na grob reformatskog biskupa Antala Kiša.

Na grobu Ferenca Čubele na groblju u Staroj Moravici su se recitovali stihovi pesme pod nazivom “Ni uspomena ni magija” pesnika Mikološa Radnotija. Karolj Pal, jedan od osnivača Saveza vojvođanskih Mađara, savremenik Ferenca Čubele, se prisetio prvog predsednika Saveza vojvođanskih Mađara koji je hrabro ustao protiv prisilne mobilizacije u Vojvodini tokom rata koji je izbio na području bivše Jugoslavije.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Karolj Pal, jedan od osnivača SVM-a: „Bio je hrabar čovek, koji je mogao da stane na čelo zajednice, bio je primer, i kao poslanik, i kao prvi predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, i kao osoba. Osećam da kada bi on sada bio ovde među nama i kad bi mogao da vidi kako mi ovde živimo, onda bi u suštini bio zadovoljan onim što je tada bila njegova vizija, koju je i započeo da ostvaruje, a koja je do danas u velikoj meri i ostvarena."

Ferenc Čubela je tragično izgubio život, u saobraćajnoj nesreći 27. novembra 1995. godine. Bio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara samo godinu i po dana, ali je istovremeno sa svojim tadašnjim kolegama formulisao program, na čijoj realizaciji stranka radi već 27 godina – rekao je dr Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Dr Balint Pastor, potpredsednik SVM-a: „Mislim da je puno toga postignuto, i on bi bio ponosan na ono što vidi, jer smo na polju istorijskog pomirenja, na polju srpsko-mađarskih odnosa, na polju sprovođenja autonomnih težnji, u pogledu ekonomske konsolidacije, uspeli da postignemo značajne rezultate poslednjih godina. Ujedno je dao primer kako biti hrabar, kako delovati i služiti u interesu zajednice."

Na grob Ferenca Čubele su venac položili njegova rodbina, čelnici Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnici mesne zajednice i opštine. Učesnici ovog pomena su posetili i mesto gde je na večni počinak položen reformatorski biskup Antal Kiš, koji je u ovom selu službovao 55 godina, te se i on, iako na drugom polju, hrabro zauzeo za iste vrednosti kao i Ferenc Čubela.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Na spomen ploči koja je postavljena na zidu zgrade Doma za lica ometena u mentalnom razvoju “Otthon” u ulici Karcag u Staroj Moravici, na nekadašnjem radnom mestu političara koji je preminuo pod tragičnim okolnostima, mesni odbor SVM-a, predstavnici mesne zajednice i Vatrogasnog društva su položili vence i odali poštovanje. Ferenc Čubela nije bio važan samo kao političar za životu ovog naselja, naša zajednica, ovde u Staroj Moravici, mu duguje zahvalnost na mnogo načina - objasnio je Laslo Pap, predsednik Saveta Mesne zajednice.

Laslo Pap, predsednik Saveta Mesne zajednice Stara Moravica: „On nije bio samo političar, on je bio i šahista, bio je i predsednik šahovskog kluba, bavio se i sportom, bio je osnivač turnira u malom fudbalu ovde u Staroj Moravici, pa ga se još prisećamo i kroz memorijalne turnire. Bio je svestrana ličnost, pisao je monografije i bavio se lokalnom istorijom svog rodnog sela, dakle bio je pre svega čovek dobrog srca voljan svakome da pomogne, a ne samo političar, kako ga šira javnost zna. Spomen ploča je ovde postavljena na 25. godišnjicu smrti Ferenca Čubele, jer je on radio ovde, bio je dugogodišnji direktor ovog Doma i vodio je ovu zajednicu.”

Ferenc Čubela
Savez vojvođanskih Mađara
Karolj Pal
dr Balint Pastor

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije