Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

U studentski dom „Evropa“ u Novom Sadu se uselilo 113 brucoša

2022.09.30
13:01
2022.09.30
19:42
Forrás
Pannon RTV
U studentski dom „Evropa“ u Novom Sadu se uselilo 113 studenata prve godine.

Brucoši su u okviru svečanog programa potpisali ugovore o smeštaju u domu. Oni već pripadaju 8. generaciji novopečenih studenata koji nastavljaju studije u Novom Sadu, a koji su stekli pravo na stanovanje u studentskom domu. U studentski dom se uselio najveći broj studenata do sada.

Pannon RTV

Reka Horvat iz Subotice nastavlja studije na Prirodno-matematičkom fakultetu, na smeru matematike. U Novom Sadu kao univerzitetskom gradu vidi mnoge prednosti: „ Izabrala sam Novi Sad jer smatram da je vrlo važno da se mogu sporazumevati na dva jezika, a od studentskih domova sam birala Evropu jer mi je jako lep. Sviđa mi se što ima domaćinsku atmosferu.”

Rekina majka smatra da je njena kćerka na pravom mestu.

Izabela B. Horvat, Subotica: „Definitivno smo glasali za nastavak školovanja u Novom Sadu, tako da ona ostane u svojoj zemlji. Vrlo je moderan, opremljen svim sadržajima, mislim da će biti na dobrom mestu ovde.”

Pannon RTV

Ildiko Šnejder-Šara, direktorica studentskog doma „Evropa“, je u svom svečanom govoru pozvala studente, koji se useljavaju, da prihvate slogan zajednice "Svoji na svom": "Naš cilj je da se ti mladi ljudi nađu u takvom okruženje, kao što je u studentskom domu Evropa, gde  pre svega vlada red, jer je to temelj zajedničkog života bez sukoba. A drugo, da se nađu u porodičnom okruženju gde se mi pomažemo i podržavamo na svim nivoima.“

Pannon RTV

Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, činjenica je da se u studentski dom Evropa uselilo više studenata prve godine studija nego ikada pre dokazuje ustvari svrhu postojanja ove institucije. Naglasio je kako je važno da mladi ostanu u svojoj domovini: „To nam je prioritet jer se proteklih decenija pokazalo da oni koji steknu fakultetsku diplomu ili diplomu više škole u inostranstvu, prvenstveno u Mađarskoj, oni tamo ostaju da žive, vrlo retko se vraćaju na ove prostore. Nama je u interesu da zadržimo mlade ovde, da pokušaju ovde da izgrade neku svoju egzistenciju“.

Pannon RTV

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta, je takođe je izrazila zahvalnost mađarskoj vladi na podršci koju je pružila i nastavlja pružati za funkcionisanje ovog studentskog doma i sprovođenje programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV

Studentski dom „Evropa“ je izrastao u bastion Mađara u Vojvodini. Deluje kao intelektualni, naučni i umetnički centar zajednice. Ovo je u svom pozdravnom govoru rekao ArpadJanoš Potapi, državni sekretar R. Mađarske odgovoran za nacionalnu politiku: „Poslednjih godina je studentski dom Evropa dokazao da je stvoren za obavljanje ove delatnosti. Ovde ima vrlo inteligentne i dobro pripremljene dece i studenata, od kojih većina zaista ostaje ovde i daje svoj doprinos mađarskoj zajednici. Mislim da je i ovakva institucija potrebna kako bi se u narednim decenijama moglo govoriti o mađarskom narodu u Vojvodini.“

Pannon RTV

Na svečanom prijemu su predstavljene  folklorne grupe i recitatori studentskog doma, kao i hor. Tek useljeni brucoši su već prvo veče mogli da prisustvuju projekciji filma, ali čekalo ih je i razgledanje grada.

studentski dom
Studentski dom Evropa
Studentski dom „Evropa"
Novi Sad
Ildiko Šnejder-Šara
Ištvan Pastor
Aniko Jeras
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.