Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

U Subotici će biti 35 grupa na mađarskom u vrtićima

2019-06-05
20:16
2019-06-05
20:22
Forrás
Pannon RTV
Predškolska ustanova "Naša radost" neće smanjivati broj grupa na mađarskom jeziku, a broj upisane dece u ove grupe je veći nego ranije.

Predškolsku ustanovu "Naša radost" u Subotici će od jeseni pohađati gotovo četiri i po hiljade mališana. Nasuprot nekim informacijama, neće biti ukinuta nijedna grupa na mađarskom jeziku, tvrde nadležni. U toku je obnova centralne kuhinje, za koju je planirano da bude završena do kraja godine. U školskoj 2019/2020 godini će "Naša radost" pokrenuti 35 grupa na mađarskom jeziku, sa oko 700 dece.

Obdanište "Snežana" na Makovoj Sedmici pohađa 16 dece u mešovitoj grupi, uzrasta 3 do 6 godina. U grupi ima i dece iz nacionalno mešovitih brakova, jer roditelji žele da im deca nauče i mađarski jezik. Redakciji Pannon RTV se obratio jedan zabrinut roditelj koji tvrdi da su do njega došle informacije po kojima će od jeseni u ovom obdaništu biti ukinuta grupa na mađarskom jeziku. Vaspitačica grupe Eva Vadalčević to demantuje. "Dobili smo imena dece za sledeću školsku godinu. Upisalo se 10 dece i oni su tražili da se premeste u obdanište Majšanski put, to nisu dobili, toliko nam je poznato, jer je potrebno da i ovde bude brojno stanje" – kaže Eva Vadalčević. Grupa "Snežana" je predhodno dobila podršku mađarske vlade u vidu igračaka i razne opreme.

Tehnički direktor "Naše radosti" Veljko Vojnić je takođe potvrdio da neće biti ukinuta nijedna grupa na mađarskom jeziku. Roditelji su predali četiri i po hiljada molbi za upis, u toku je rok žalbe od osam dana, do objave konačne liste. Zbog nedostatka prostora je odbijeno 203 dece, ali im je ponuđeno da smeste decu u drugim obdaništima gde ima mesta, kada već nema mogućnosti u traženom objektu.

Veljko Vojnić kaže da "Naša radost" ima 35 grupa na mađarskom jeziku sa 675 dece uzrasta od 3 godine do predškolske dobi te da ima više dece u mađarskim grupama nego proteklih godina. On je rekao i da se rađa sve više dece te je veća potražnja i za jaslicama, te da rade na proširenju kapaciteta. Dodao je i da je kuhinja građena pre 35 godina za hranjenje 450 dece dnevno, što se odonda udesetostručilo. Obnova kuhinje neće obezbediti samo kvantitativno već i kvalitativan napredak u ishrani dece koja potpadaju pod grad Suboticu. Nova kuhinja će biti dva puta veća i biće zaposleno duplo više radnika od ranijeg te će se spremati i raznovrsnija hrana – naglasio je Vojnić.

vrtić
Subotica
predškolska ustanova "Naša radost"

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Jaka kiša i grad u Subotici

Oko 14 časova nebo se otvorilo nad Suboticom. Jak pljusak praćen gradom i olujnim vetrom trajao je oko pola sata.

Obilne kiše u ponedeljak

Hladni front sa kišama i pljuskovima na naše područje stiže u ponedeljak. Meteorolozi kažu da tokom dana treba računati na mestimične obilne padavine.